• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Elstartolt A Fény Mestere pályázat

  Tavaly év végén 6. alkalommal írta ki a Lisys-Project Kft. A Fény Mestere világítástervezési pályázatot. Az elmúlt évek tapasztalatairól és az újdonságokról az ötletgazdát, a Lisys-Project Kft. ügyvezetőjét Böröcz Sándort kérdeztük.

  A Fény Mestere Díj immár túl van a díjak életében vízválasztónak számító 5. alkalmon, és idén 6. alkalommal is meghirdették. Ezt bátran nevezhetjük sikernek.

  Igen, én is sikerként tekintek a pályázatra. Amikor 2015-ben elhatároztam és tulajdonos társammal egyetértésben megalapítottam A Fény Mestere nívódíjat, még én sem tudtam, hogy mire számíthatok majd. Egy nagyon erős belső indíttatás dolgozott bennem, hogy a rendelkezésre álló eszközeimmel tegyek valamit azokért a tervezőkért, szakemberekért, akik a fénnyel, világítással csodákra képesek. Akkor még nem sejtettem, hogy mennyi társterület fog bevonódni, mennyi érdeklődésre tart majd ez a kezdeményezés számot.

  Eddig talán soha nem kérdezték meg, de milyen érzések kísérik végig a pályázatot?

  A pályázat kiírása előtti időszak nagyon intenzív, hiszen minden apró részletet átbeszélünk a kollégáimmal. Egyeztetünk a zsűritagokkal és előkészítjük az esetleges változásokat. Ez az időszak a koncentrációról, az aprólékos munkáról szól. A kiírást követő időszak egészen a pályázat benyújtás határidejéig feszült várakozással telik. Ekkor méretik meg a pályázat évről-évre. Bízom benne, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén is magas számú pályázatot bírálhat el a zsűri. Másnaptól kezdve már a díjátadó szervezésére koncentrálunk…

  IRIS 2021, alkotók: Adorján Zalán, Nagy András, Terkál Róbert, A Fény Mestere 2021 pályázat győztese

  Említette a változásokat. Az első kiíráshoz képest sokban módosult pályázat. Mi volt ennek az oka?

  Panoptica, alkotók: Hegyi Fanni és Szakács Zalán (2021-ben short listre választott pályamű)

  Mivel egyedül a Lisys-Project áll a díj szervezési folyamata mögött, ezért rugalmasan tudunk reagálni a felvetésekre, egyik évről a másikra akár strukturális változtatásokat is meg tudunk valósítani. A zsűri az évek során ugyan átalakult, de az első perctől kezdve kikértük a szakemberek véleményét, egyeztettünk a lehetőségekről. Az egyik legszembetűnőbb változással épp a mostani kiírásban találkozhattak az érdeklődők. A zsűri felvetésére az elképzelés szerint építészeti világításra alapított pályázatra idén az Építészeti világítás kategória mellett Fényművészet kategóriában is lehet nevezni. Ezen kívül a legutóbbi alkalomra tervezett különleges trófea megjelenését követve idén megújult a logónk és honlapunk is. Szintén újdonság – és nagyon nagy öröm számunkra –, hogy a Zsolnay Fényfesztivállal sikerült együttműködési megállapodást kötnünk. Közös az eltökéltségünk abban, hogy a világításkultúra ügyét előmozdítsuk. A két kezdeményezés véleményünk szerint a legjelentősebb a maga nemében, azt reméljük, hogy a közös kommunikációval nemcsak a legszélesebb közönséget szólíthatjuk meg, egymást erősítve rá tudjuk venni a még hezitáló pályázójelölteket is, hogy induljanak a megmérettetésen. Már nem újdonság, de mindenképpen szeretném kiemelni, hogy a pályázat benyújtása nagyon egyszerű, erről egyrészt minden információ megtalálható a díj honlapján, a www.afenymestere.hu oldalon, másrészt ott pár kattintással be is lehet adni a pályázatokat.

  Blass Nova, alkotó: Danczkay Peter / Oleant Lighting Kft. (2021-ben short listre választott pályamű)

  A sok változás miatt nem fél, hogy a díj veszít a színvonalából, elriasztja a pályázókat?

  Ez meg sem fordult a fejemben, sőt, épp ellenkezőleg. A mostani változtatással még könnyebben lehet pályázni, ezen felül a két fődíj megduplázza a pályázók esélyeit. Minden alkalommal, amikor lezárul egy pályázati időszak, a kollégáimmal értékeljük az összegyűjtött tapasztalatokat, újraolvassuk a beérkezett leveleket, észrevételeket, javaslatokat, kikérjük a szakmai zsűri véleményét. Ez utóbbi azért is nagyon fontos, mert minden zsűritagunk szívügyének tekinti a pályázatot. Meggyőződésem, hogy ugyanazt az elkötelezettséget érzik a pályázat legfőbb célja iránt, mint én magam, és ezért személy szerint végtelenül hálás vagyok. Minden tőlük érkező javaslatot több körben egyeztetünk, és mindent megteszünk a teljes támogatást kapó felvetés megvalósításáért. Ez garantálja, hogy nem csorbul a pályázat szakmaisága, a pályázat felépítése pedig lehetővé teszi, hogy a legszélesebb szakmai közönség is megtalálja a számításait.

  Mi az, ami nem változik, de nagy jelentőséggel bír?

  Talán a legjelentősebb, hogy a szakmai zsűri összetétele szinte alig változott. Somogyi Krisztina, Botzheim Bálint, Farkas János, Göde András, Kertész András és Szász László újra elfogadta felkérésemet, Bányai Tamást a munkája huzamosabb időre külföldre szólította, így ő idén nem vesz részt a munkában. A zsűri a tavalyi győztest képviselő Nagy Andrással lett teljes.Nem változott, hogy akár alkotóközösségek is pályázhatnak, illetve, hogy kizárólag megvalósult alkotásokkal lehet pályázni. A kezdetek óta az ERCO támogatásával kiírjuk a Junior Master of Light hallgatói pályázatot. Évek óta különdíjat támogat a MABE, az MMK ELT, a Provim, valamint a Magyar Építőművészet folyóirat szerkesztősége. Ezek lehetőséget adnak arra, hogy a világítástervezés egy-egy fontos aspektusát kiemeljék és díjazzák. Az Építészfórum által támogatott Közönségdíj megteremti a véleményformálás lehetőségét a laikus fénykedvelő közönségnek is. Amit még itt kiemelnék, hogy a hasonló szakmai díjak átadó ünnepségeihez képest mi évek óta arra törekszünk, hogy a díj átadója egy kötetlen meet-up legyen, ahol ugyan szakemberek találkoznak, de olyan közegben, ami a szakmai kapcsolatokon túl az emberi kapcsolatokat is építi. Ez személy szerint is nagyon fontos számomra.

  Kiemelné a fontos dátumokat azon olvasóink számára, akiknek felkeltettük érdeklődését?

  Minden információ megtalálható a www.afenymestere.hu oldal kezdőlapján. A felmerülő kérdéseket az info@afenymestere.hu emailcímre várják kollégáim.

  A pályázatok beadási határideje: március 15. 24:00.

  Közönségszavazás: március 22-30. között

  A short list-re kiválasztott pályázatok publikálása: április 2-ig.

  Díjátadó: április 30.