• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Építészet a Művészetek Völgyében

  Falu+fejlesztés / Közösség+építés
  Hello Wood projektfalu, Tókert, Vigántpetend, 2015. augusztus 1. 17.00

  Fotó: Somoskői Gábor

  Fotó: Somoskői Gábor

  2015-ös téma:
  – egy speciális pozitív példa: a HelloWood projekt-falu a Művészetek Völgyében;
  – a mindennapok pozitív példái: a Falufejlesztési Társaság projektjei

  Eleőd Ákos beszélgetőtársai:
  Krizsán András építész – Falufejlesztési Társaság;
  Pozsár Péter építész – Hello Wood;
  Pécsi Erika belsőépítész – Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet
  akikkel a beszélgetés alaptémája a Hello Wood speciális projekt-falu-fejlesztésének, s a mindennapok falufejlesztési gyakorlatának hátterében lévő közös gondolatok: hagyományok és kortárs igények ▪ értékőrzés és értékteremtés ▪ az épített környezet közösség-formáló hatása ▪ környezet-alakítás, mint társadalmi szerepvállalás

  Völgy-építészet

  VölgyFutár, 2013:
  Az összművészeti fesztiválok lényegükből kifolyóan igyekeznek az ember által alkotott minden szépséget, gondolatot, hozzáadott értéket megmutatni. Zene, tánc, képzőművészet, irodalom, film, iparművészet sorakozik egymás mellett ezeken a rendezvényeken, és nekünk csak mint egy polcról, a kosarunkba kell pakolni az épp megkívánt élményt.
  Ám építészetet hiába is keresnénk, hiánycikk az, még a pult alól sem kerül elő…, nem így a Völgyben!
  Nem így a Völgyben, ahol Eleőd Ákos építész sorozatot indított „Építészet a Művészetek Völgyében” címmel. Évről-évre komplex témákról szólnak az építészeti kiállítások és beszélgetések; komplex élményt akar nyújtani, nem csupán egy-egy épületet megmutatni.

  Eleőd Ákos, 2012:
  Az adott korok jelen idejű építészete mindig magában kell, hogy foglalja a múlt értékeinek, az építészeti örökségnek tiszteletét csakúgy, mint a jövő tervezését, a települések fejlődésének átgondolt jövőképét; az építészet szól vizuális kultúráról és a tér tudatos, érzékeny kezeléséről; szól önbecsülésről és közösségi értékekről, – egyszerűen értelmezhetetlen s elfogadhatatlan, hogy az építészet ne legyen szerves része, fontos eleme a mindenkori kulturális közgondolkodásnak!
  Az első lépés tehát, hogy az építészet legyen jelen a kortárs kultúra eseményein, – legyen természetes, hogy ott van! – most pl. a Művészetek Völgyében. A második lépés persze az, hogy mivel, milyen anyaggal képviselteti magát, – kurátori koncepciómat megfogalmazva mindenképpen arra helyeztem a hangsúlyt, hogy komplex témákat válogassak, amelyek az építészet árnyalt gondolati hátterébe engednek bepillantást. Természetesen naivság lenne azt hinni, hogy egy művészeti fesztivál esemény-sorozatában egy építészeti program ottléte óriási fordulatot eredményezne a közgondolkodás terén, ugyanakkor meggyőződésem, ha a VölgyLátogatók értő szemmel olvassák, akkor felsejlik bennük: csuda dolog lehet az, aminek környékén ennyi szeretet, humánum, érdekesség és tudás csoportosul…, amit úgy hívnak: Építészet.

  Falu+fejlesztés / Közösség+építés – Falufejlesztési Társaság – a társaság konferenciákat, csütörtöki iskolát, rendezvényeket szervez, könyveket ad ki, programokat indít útjára, és alapvető feladatának tekinti a falvak, kisközösségek védelmét és fejlesztését. A nagy ívű terveket valóra is váltó társasághoz fűződik a falugondnoki gondolat gyakorlati megvalósításának elindítása, a különféle falumegújítási, falufejlesztő, közösségfejlesztő szakemberekkel, szakmai műhelyekkel történő tudatos partnerség építés. A Társaság legfőbb értéke mindig is ez az informális kapcsolati háló volt, – legfontosabb értelmes feladatának pedig a fiatalok bevonását tekinti. E törekvés egyik legérdekesebb programja a „NAGYAPÁM HÁZA” mester-inas képzés, amely egyszerre gyakorlati és elméleti közös munkálkodás, s egyben sokkal több annál.

  Hello Wood 2015 Falu Projekt – a Hello Wood hatodik alkalommal megrendezett építészeti táborában a világ több mint harminc országából érkező építészek és diákok célja az volt, hogy olyan építészeti együttest hozzanak létre, mely újraértelmezi a falu fogalmát. Az alkotók olyan konstrukciókat hoztak létre, amelyek egymáshoz kapcsolódnak és egymásra reflektálnak, megalkotva a Hello Wood résztvevőinek ideális faluközösségét. A Falu Projekt ellenpontozza a lassan alakuló, bukolikus falu romantikáját és egy működő, instant község létrehozását célozta meg egy hét alatt. A falu főbb funkcionális egységeit, a közösségi tereket, lakóházakat és a piacot egy hagyományos település mintájára jelöltük ki, de a tábor során ezek egyben a szórakozás, öröm és együttlét tereivé váltak.