• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kongresszusi körkép

  16. Nemzetközi Építészkongresszus
  Budapest, 2019. március 8.

  Szöveg: Botzheim Bálint

  A 16. Nemzetközi építészkongresszus helyszíne a Ludovika Aréna volt. Az Artifex kiadó szervezésében, a MÉSZ támogatásával létrejött rendezvényt Csanády Pál, a Tervlap magazin főszerkesztője nyitotta meg. Ezt követően köszöntőt mondott dr. Koltay András, az egyetem rektora, Füleky Zsolt építészeti és építésügyi helyettes államtitkár, Krizsán András, a MÉSZ elnöke, Nikos Fintikakis, az UIA II. régió alelnöke és Serban Tiganas, az UIA főtitkára.
  A kurátor Emiel Lamers az előadókat a Keletiek Nyugaton, nyugatiak Keleten téma köré gyűjtötte, amely egyúttal a kongresszus főcíme is volt. Lamersnek személyes tapasztalata is bőven van a témában, hiszen évekig élt hollandként Budapesten, elmondása szerint nagy kedvvel. A kongresszus legnagyobb húzóneve ugyancsak holland volt, Ben van Berkel építész személyében. Irodája, az UN Stúdió részint megaméretű kínai munkái révén, részint a munkatársak multikulturális összetétele apropóján osztotta meg tapasztalatait. Van Berkelt most közvetlen szál is Magyarországhoz kapcsolja: 2018 végén az ő irodája nyerte meg az új Duna-híd pályázatát. Büszkén mutatta be a terveket, és a tervezés analitikus módszertanába is engedte belelátni a hallgatóságot.
  A másik nagy meglepetés Zoboki Gábor előadása volt, aki többek között a Kínában nemrég elkészült kulturális központja tervezésének tapasztalatairól beszélt. Bemutatta a most elkészült Nemzeti Táncszínház épületét is, majd áttért az Operaház felújítására. Érezhető volt, hogy ez a megbízás különösen kedves számára és otthonosan mozog a zenei, hangtechnikai területeken. A délelőtti részt Špela Videčnik (OFIS arhitekti) előadása zárta.
  A délutáni előadások húzóneve a japán Junya Ishigami volt. Ő hozta azt a japán gondolkodásmódot, amire meglátásom szerint a hallgatóság számított. Egészen különleges projekteket mutatott, melyek az építészet, a tájtervezés és képzőművészet mezsgyéjén foglalnak helyet. Egyik kiemelkedő példája az az óriási méretű fémtető volt, amelyet fémlemezekből egyetlen felületté hegesztettek össze. Egy raktározási helyszínt fednek le vele, félig nyitottan, az eső beeshet a megvilágító nyílásokon át. A padló homorú, ahogy maga a tető is, amely saját súlyánál fogva a közepe felé jelentősen megereszkedik, mindez persze előre eltervezetten, a koncepció részeként. A délutáni rész előadója volt még Asako Yamamoto japán építész, aki Ishigamival ellentétben határozottan konzervatív építészeti hozzáállást képviselt. A délutáni program részeként Timon Kálmán hagyományosan átadta az idei Sivatagi Kőrózsa díjat, melyet az idén Nagy Bálint kapott a FUGA több mint egy évtizedes működtetéséért. A záró előadást Skardelli György, a Ludovika Aréna tervezője tartotta, majd épületbejárásra invitálta a kongresszus résztvevőit.