• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Tíz éves a FUGA

  Ünnepi fesztivál, 2019. július – október

  Szöveg és fotók: FUGA

  A FUGA Budapesti Építészeti Központ 2019. október 1-én ünnepli megnyitásának 10. évfordulóját, aminek méltó megemlékezésére nagyszabású és sokrétű eseménysorozattal készül.
  A felvezető program nyár közepén indul, a ház összes termében megrendezésre kerülő építészeti tervrajz- és makettkiállítással. Az anyaggyűjtés 2019. június 30-ig tart, a kiállítás július 17-én nyílik, és szeptember 4-én adja át a helyét a következő, aukciós kiállításoknak. Az aukciókra az októberi, egyhetes fesztivál keretében kerül sor, építészeti tervrajz és makett, képzőművészet, fotó, design, valamint kotta és kézirat témákban.
  A bevétel a FUGA infrastruktúrájának fejlesztését szolgálja. Az aukciós anyaggyűjtés szintén június 30-án zárul, az összegyűlt anyagból rendezett kiállítások szeptember 5-én nyílnak, szakáganként egy-egy teremben. Az évfordulóra jelenik meg a FUGA 10 éves, képekkel és interjúkkal feldolgozott történetét összefoglaló kötet. Szeptember 30-án, hétfőn este születésnapi partival köszöntik a ház 10 éves fennállását. Október 1-től egy héten át a ház megszokott kínálatához igazodó szakmai programok követik egymást:
  Október 1-jén Tallinntól Piránig, Párizstól Moszkváig címmel nemzetközi konferencia következik angol nyelven, szinkrontolmácsolással, európai szakmai partnerekkel, a tervek szerint a díszvendég a New York-i Storefront galéria lesz. A konferencia témái: Építészet a kiállítótérben; Építészeti kiállítás és oktatás; Építészet és társművészetek; Miből lehet mindezt finanszírozni? A konferencia után a “megfagyott zene” felolvad: Mátrai Péter és Markó Balázs építészeti filmrészletekre reagál zenében.
  Október 2. és 6. között minden délelőtt aukciókra kerül sor (képzőművészet, fotó, design, kézirat és kotta, építészet). Az aktuális aukció után a lebontott aukciós kiállítások helyén másnapra új kiállítás épül: az Hervé terembe Lucien és Rodolf Hervé kiállítása, a Breuer Marcel teremben Breuer-kiállítás, a Vargha Mihály teremben Zalka Imre fotókiállítása, a Janáky István teremben (trezor) Szalay Tibor építész, az alagsori nagyteremben Zalotay Elemér építész kiállítása nyílik meg.
  Ugyanezeken a napokon a kora délutáni idősávban hazánkban élő, dolgozó külföldi építészek és külföldön élő, dolgozó magyar építészek beszélnek személyesen vagy videofelvételről az építészettel kapcsolatos aktuális kérdésekről. Néhány név a sorból: Batár Attila, Yona Friedman, Magyar Péter, Moravánszky Ákos, Kas Oosterhuis, Erick van Egeraat, Kengo Kuma, Norman Foster, Pálffy György, Zoboki Gábor. Moderátor: Somogyi Krisztina.
  A késő délutáni sávban kerül sorra Az építész vendége című beszélgetéssorozatot. A résztvevők a legfiatalabb, 30 év körüli generációba tartozó építészek, illetve az általuk meghívott vendégek. A sorozat szerkesztője és moderátora Kovács Dániel művészettörténész. A napi programokat esténként koncertek, illetve irodalmi est követik.
  Október 7-én rendezik meg az Építészet Világnapját. A ház délután nyit, minden teremben az új kiállítással, melyeknek közös megnyitójával útjára indítjuk a második 10 évet. Ekkor kerül sor a júliusban meghirdetett könyvtombola eredményének közzétételére, ahol a tombolajegyekért a FUGA könyvesbolt és partnereinek választékából összeállított könyvcsomagok találnak gazdára.