• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Észt Hét 2015

  Budapest, Debrecen, Szeged, 2015. március 16-26.

  Idén nyolcadik alkalommal rendezi meg az Észt Intézet és a Szimplafilm, Magyarország legnagyobb észt összművészeti fesztiválját Budapesten, Debrecenben és Szegeden, március 16 – 26. között.

  eszt_het

  Programelőzetes

  Az idei Észt hét nyitórendezvényén kultúrák és dallamok különleges fúziójának lehetnek tanúi az érdeklődők a Mari Kalkun & Runorun koncertjén március 16-án a szegedi Grand Caféban és március 17-én Budapesten, a Trafó klubterében.

  Ha itt az Észt hét, akkor irány a mozi! Aki nyomon követte az Oscar-gála eseményeit, tudja, miért érdemes Észt hétre járni. Tavalyi nyitófilmünk, az észt-grúz koprodukcióban készült Mandarinok idén egyenesen az Oscar-jelölésig jutott. Idei válogatásunkban ismét egy csokorra való észt filmet mutatunk be mindhárom városban. Az Észt hét budapesti filmes programja egy különleges technikával készült történelmi drámával indul március 19-én: a Keresztszélben vetítésén vendégünk Laura Peterson, a film főszereplője, akivel Karlo Funk filmkritikus, az Észt Intézet főigazgatója beszélget a film után.
  A szerelmesfilmek kedvelői sem maradnak csemege nélkül: szombaton este a Cseresznyés dohány című, hamisítatlan észt hangulatú romantikus drámát vetítjük a Művész moziban a rendező Andres Maimik jelenlétében.
  Az észt filmtörténet egyik legtermékenyebb rendezője, Ilmar Raag idén szívszorító drámával áll a magyar közönség elé. A Nem jövök vissza című alkotásban két, első pillantásra össze nem illő párost alkotó árva lány veszedelmes utazásra vállalkozik: autóstoppal szelik át Oroszországot, hogy felkeressék egyikük Kazahsztánban élő nagymamáját.

  Az észt animációért rajongók sem maradnak friss filmek nélkül. A Féreghizlaló nyomábanegy sajátos antropológiai road movie, melyben a 2 éve vetített Féreghizlaló című hátborzongató animációs mozi alkotója szeretnmé kinyomozni a műve alapjául szolgáló csukcs népmese gyökereit és értelmét. A dokumentumfilmen kívül még két animációs blokkal várjuk a közönséget. A nagy érdeklődésre való tekintettel ismét műsorra tűzzük a Pärn-házaspár Anilogue fesztiválról ismerős közös műveit, illetve áttekintést nyújtunk a legújabb észt animációs alkotásokról. Közismert tény, hogy az észtek számára milyen nagy jelentőséggel bír a kóruséneklés. A Laulupidu sokkal többet jelent egy nagyszabású dalos fesztiválnál, a Dalosünnep közel 150 éves története során ugyanis már legalább kétszer segítette hozzá a balti országot a függetlenséghez – erről is szól az Együtt lélegezni című felemelő amerikai-észt dokumentumfilm, melyet Budapesten és Szegeden egyaránt láthat a közönség.

  Novemberben az Anilogue fesztiválon sikerrel mutatkozott be Priit és Olga Pärn Az élet Gabriella Ferri nélkül című tárlata, amely az Észt héten március 18-án a szegedi Grand Café-ban nyílik újra. A megnyitót követően a páros méltán híres animációs filmjeit láthatja a közönség ugyanott.

  A kortárs képzőművészet, az építészet és az irodalom iránt érdeklődők is találnak kedvükre valót a 8. Észt hét programjában. Flo Kasearu (1985) Zendülés című vadonatúj installációját elsőként Tallinnban a Temnikova & Kasela Galériában állították ki 2015 januárjában, innen érkezik Budapestre a FUGÁba, ahol március 25-én nyílik a művész jelenlétében. A debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban (MODEM) a 2010-es Velencei Építészeti Biennálén Észtországot képviselő 100 ház című nagyszabású tárlat válogatása, az 50 ház című kiállítás tekinthető meg március 22-étől. Az Észt hetet irodalommal, Tõnu Õnnepalu Mandala című regényének bemutatójával zárjuk. Az íróval a regény fordítója, Lengyel-Tóth Krisztina beszélget március 24-én a budapesti Nyitott Műhelyben, március 25-én pedig Szegeden a Grand Café-ban.

  Bővebben: www.esztorszag.hu