• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Europa Nostra díj 2015

  2015. április 14-én Hágában hirdették ki az 2015-ös Europa Nostra díj kitüntetettjeit, amelyek között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem felújítása is szerepel a kulturális örökség megőrzése kategóriában. A 28 díjazott projektet az összesen 29 országból érkezett, civilek és intézmények által benyújtott 263 pályázat közül választották ki a bíráló bizottságok a következő négy terület valamelyikén végzett munka elismeréseként:

  – kulturális örökség megőrzés-helyreállítás
  – kulturális örökséggel kapcsolatos kutatás és digitalizáció,
  – a kulturális örökség iránti példamutató, elkötelezett szolgálat, és
  – oktatás, képzés és a tudatosság növelése.

  Az Európai Kulturális Öröksége Díjátadó ünnepsége június 11-én lesz az Oslói Városházán, Fabian Stang, Oslo polgármestere; Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa és Plácido Domingo, operaénekes, az Europa Nostra elnöke védnöksége alatt. Az ünnepségen a nyertesek közül heten vehetik át a Fődíjat, amely 10 000 eurós jutalommal társul, és egyikük pedig megkapja – az Europa Nostra által szervezett online szavazás alapján elnyert – Közönségdíjat.

  “A kulturális örökség egyike Európa legnagyobb erősségeinek. Számos kulturális, gazdasági társadalmi és környezeti haszon forrása valamennyiünk számára. Gratulálok a 2015. évi EU Kulturális Öröksége díj / Europa Nostra díj nyerteseinek, akik tökéletesen példázzák azt, amit hozzáértő és elkötelezett európaiak tehetnek az örökségért s egyben a közös európai identitásért, hozzájárulva ezzel az összetartozás érzéséhez. Szükséges, hogy valamennyien továbbra is együtt munkálkodva segítsük hozzá a közösségeket és a polgárokat ahhoz, hogy magukénak érezzék az örökségünket; a mindennapi élet részévé téve s megőrizve azt a jövendő generációk számára” – nyilatkozta Navracsics Tibor, európai biztos.

  “Az idei nyertesek erőteljes példáját mutatják az Európa kulturális örökség érdekében végzett innovatív és kreatív munkának. Arról is tanúskodnak, hogy ez az örökség mennyire fontos Európa és a polgárai számára. Bízunk abban, hogy Juncker elnök úr és Navracsics európai biztos úr vezetésével az Európai Unió és az érintett országok kulturális örökségi stratégiája tovább erősödik, és azt széles körben alkalmazni is fogják” – tette hozzá Plácido Domingo.

  2015. évi győztesek a kulturális örökség megőrzése kategóriában

  – Van Buuren Múzeum festői kertje, Brüsszel, Belgium
  – Örmény templom és monostor, Nicosia, Ciprus
  – Middleport Kerámia-üzem, Stoke-on-Trent, Egyesült Királyság
  – Stonehenge: Táji környezet és látogatóközpont, Wiltshire, Egyesült Királyság
  – Boulingrin Központi Vásárcsarnok, Reims, Franciaország
  – Antouanikos Kúria, Chios, Görögország
  – „De Hallen”, az egykori villamos-remíz együttese: Média-, Divat-, Kulturális- és Kézműves Központ, Amszterdam, HOLLANDIA
  Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia), Budapest, Magyarország
  – Kastély, Eidsvoll, Norvégia
  – A Monte Prama nuragi-szobrai, Szardínia, Olaszország
  – Az Aquileai-i bazilika-együttes ókeresztény mozaikjai, Olaszország
  – Az Añana-i “Só völgy”, Baszkföld, Spanyolország
  – Katedrális,Tarazona, Spanyolország
  – Szent Giragos örmény templom, Diyarbakir, Törökország

  Fotó: Hajdú József

  Fotó: Hajdú József