• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • EUROPAN 13 – Helyszínkiválasztó forduló

  EUROPAN13 – Új lehetőségek a kihasználatlan városi területek újrahasznosítására
  Pályázati felhívás az EUROPAN13 helyszínkiválasztó fordulóján való részvételre

  europan13

  Az EUROPAN13 szervezői kizárólagos magyarországi partnerükön keresztül április végéig várják területgazdák jelentkezését, hogy részt vegyenek az immár 20 éve sikeres pályázati rendszerben, ezúttal az „alkalmazkodóképes város” tematika mentén. A fiatal építészeket motiváló és a nehezen megoldható várostervezési kérdésekre válaszokat kereső verseny első eleme a pályaműveknek értelmet adó helyszínek kiválasztása.
  A szervezők olyan területgazdák – elsődlegesen önkormányzatok és más, intézményi és magán ingatlantulajdonosok, vagyonkezelők, vagy ingatlanfejlesztők – jelentkezésére számítanak, akiknek a birtokában, kezelésében olyan nehezen hasznosítható terület van, amelyeknek a hosszabb távon fenntartható értéknöveléséről, hasznosításáról gondoskodni kívánnak, ám a szokásos megoldásokkal eddig nem jutottak eredményre. Ilyen területek lehetnek például az elavult, kihasználatlan ipari, vagy közlekedési területek, rendezésre váró parkok, elhanyagolt lakóövezetek, egykori fegyveres testületek elhagyott területei.
  Az EUROPAN nemzetközi pályázat valódi értéke és eredménye évek óta a területgazdák számára, így az idén megkezdődő ciklus végére is, hogy a pályaművek készítői több tucat friss, fantáziagazdag, és mégis a megvalósítás felé vezető tervet tesz le a helyszíneket biztosítók asztalára.

  Bevált módszerek a nehezen fejleszthető területek tervezésére

  A több mint húsz éve Párizsból kezdeményezett, kétéves ciklusokban ismétlődő EUROPAN pályázati rendszer a fiatal várostervezők, tájépítészek és építészek részvételével, integrált megközelítéssel, multidiszciplináris tervezőcsoportok közreműködésével, egyre finomodó, nemzetközi szinten is irányadó módszerekkel segíti a nehezen fejleszthető, rendszerint sok különböző problémával terhelt területek hasznosítását. Első lépésben a benevezésre elfogadott helyszínek tervezési programja felkerül a pályázat nemzetközi honlapjára. Ezt követően a pályázaton elindulni készülő, az európai felsőoktatási intézményekben diplomát szerzett 40 év alatti tervezők kiválasztják, hogy melyik ország melyik helyszínére készítik el tervpályázatukat. A tapasztalatok szerint az egyes helyszínekre általában 20-40 pályamű érkezik be, és éppen a pályázat meghirdetésének módja, a pályázók összetétele eredményezi azt, hogy a beérkező megoldások között számos olyan található, amely a távoli, külső látásmód érvényesítésével, új megközelítésmódjával segíti a nehéz adottságú területen az előrelépést.

  Értéknövekedés, kedvezőbb áron

  Az EUROPAN pályázati rendszer kifejezett előnye a magasabb szintű kommunikáció. Az európai pályázat eredményéről folytatott párbeszéd alkalmas nagyobb figyelem kiváltására; a helyi, regionális és a kihasználatlan területre vonatkozó javaslatok segítik a terület iránti befektetői érdeklődés felkeltését, ezáltal az ingatlan értékének növekedését is elősegítik. A pályázat költségei ugyanakkor nem haladják meg egy hasonló nagyságrendű hazai ötletpályázat árának a felét-kétharmadát.

  A pályázat beadási határideje: 2014. április 30.

  A pályázati program hazai szervezője, az EUROPAN Magyarország titkársága:
  Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft.
  Postacím: 1094 Budapest, Liliom utca 48.
  Telefon: +36 1 215 5794
  Email: mut@mut.hu

  Kapcsolattartó:
  Szabó Árpád DLA, nemzeti koordinátor
  Telefon: +36 30 274 4963
  Email: arpad.szabo@mut.hu

  A pályázaton minden, a kiírásnak megfelelő helyszínnel rendelkező önkormányzat vagy más jogi, vagy természetes személy (területgazda) részt vehet.

  A pályázat mellékletei:
  – részletes pályázati felhívás
  – a pályázat 2 éves ciklusának tematikája
  – írásbeli garanciavállaló nyilatkozat

  További információk:
  www.europan-hungary.hu
  www.mut.hu
  www.europan-europe.com