• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Év Tájépítésze Díj 2016

  Zarándokhely, Mátraverebély-Szentkút, 2015. Fotó: Bujnovszky Tamás

  Zarándokhely, Mátraverebély-Szentkút, 2015. Fotó: Bujnovszky Tamás

  Az Év Tájépítésze elismerést ebben az évben a szakmai zsűri döntése alapján a Geum Tájépítész Iroda kapta (Csontos Csenge†, Gyüre Borbála, Lád Gergely) nyerte el. A GEUM munkái éppen a visszafogottságukkal, minimalizmusukkal, tolakodásmentességükkel nyerték el a zsűri tetszését. Olyan alkotók, akik nem tolják előtérbe magukat, mégis csendes profizmussal teljesítenek. A munkáik végeredménye valamiféle letisztult természetesség, szerethető helyek, amelyek olyanok, mintha mindig is ott lettek volna, mindenféle beavatkozás nélkül. A soproni Várkerület (lásd e lapszámunk Téma rovatában) vagy a Mátraverebély-szentkúti kegyhely megújítása (lásd MÉ 2015/8), a Zeneakadémia előtti városi tér meggyógyítása, a Móricz Zsigmond körtéri Gomba (lásd MÉ 2014/7) belső „kertjének” finom újrahangolása fűződik a nevükhöz. A díjátadón elhangzott méltatás szerint a Geum tervezői „…azt vallják, hogy a tájépítészet társszakma, az építészetet kísérő, kiigazító, gazdagító tudások, tapasztalatok és gondolatok összegzése. Térjavítás, térkiigazítás. Tervezésen alapuló műveletsor, aminek jóvoltából egy adott helyen valahogy jobb lesz minden: gördülékenyebb a közlekedés, kellemesebb a páratartalom, szebbek az átlátások, több és elevenebb a növényzet, eltűnik a zavaró visszhang, viszont megjelenik az árnyék, a szabad levegő, látható lesz az idő múlása, az évszakok változása. A mesterséges tér igazi hely lesz…”
  A szakmai portálokon lebonyolított közönségszavazást Dobos Sára nyerte, akinek nevéhez többek között a füzérradványi Károlyi kastély parkjának megújítása és a lillafüredi függőkertek megújítása fűződik.
  Az Év Junior Tájépítésze Díj 2016-ban a zsűri döntése alapján nem került kiosztásra, de kiemelt különdíjban részesült Reith Anita. A feladat az idén a Budapest, XIV. kerületi Pillangó parkra kiírt ötletpályázatvolt, amelyet a helyi önkormányzat részvételi tervezéssel kíván megújítani a közeljövőben. A juniorok pályázatai közül mind a XIV. kerületi önkormányzat, mind pedig a MÖFÖSZ különdíjat adott Nagy Dorinának pályamunkája elismeréseként.