• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Falu Projekt 2015 – Hello Wood

  A Hello Wood csoportvezetők jelentkezését várja nyári alkotófesztiváljára

  hellowood_leaders

  Jelentkezési határidő: 2015. április 15.

  Vajon a jövő falvait a fenntarthatóság, a szükség vagy a szórakozás szempontjai fogják alakítani? Légy részese a Hello Wood párbeszédének, miközben együtt felépítitek közösségetek ideális falvát. Egy községet, amelyet a résztvevők terveznek, építenek és laknak. Április 15-ig lehet jelentkezni és május 3-ig kell beküldeni a pályamunkát, melynek idei témája a Falu.

  Az idei táborba olyan meghívott workshop-vezetők érkeznek, mint az Invisible Studio és a Studio in the Woods alapítója, valamint a Cambridge-i Egyetem design-tanszékének munkatársa, Piers Taylor; az ArchDaily 2014-es Building of the Year díjának nyertese, a japán Katsuya Fukushima; illetve az izraeli székhelyű 72 Hour Urban Action alkotói csoport alapítói. A szervezők várják a további workshop-vezetők jelentkezését, felhívásuk alább olvasható:

  “Mahatma Gandhi egyszer azt mondta: “India jövője a falvaiban rejlik”. A kortárs építészeti diskurzus ezzel szemben elsősorban a városok társadalomban elfoglalt szerepére koncentrál. Sokszor hallottuk, hogy immár a világ lakosságának fele él városokban. Mi lenne, ha egy pillanatra ellépnénk rögeszméinktől és újraértelmezve Gandhi híres mondását, kijelentenénk: “A világ jövője nyugszik a falvaiban.”

  A falu a hagyományos értelmezés szerint az a legkisebb településegység, ahol a közösség különböző szerepkörei építészeti formát kapnak. Kialakulása lassú folyamatok eredménye. A falu szerkezete, képe saját történelmi, társadalmi, politikai és környezeti összefüggésrendszerének leképeződése. Értelmezhető-e ez a folyamat fordítva? Egy újdonsült település meg tudja-e teremteni saját idő- és térbeli beágyazottságát? Létrehozható-e egy falu egy hét alatt, helyszíni településtervezéssel, ahol a résztvevők az építés mesterségét és politikáját gyakorolva nem csupán élhető szerkezeteket, hanem közösséget is építenek?

  Hello Wood Európa egyik vezető építészeti tábora: a tavalyi év során 25 ország mintegy 120 építésze vett részt a nyári alkotótáborban. A Hello Woodon készült munkák két fő jellegzetességet hordoznak magukon: nagyrészt fából készülnek, valamint ötvözik a művészi megközelítést a társadalmi gondolkodással. Ebben az évben, immár hatodik alkalommal rendezik meg a nyári tábort július 11 és 19. között, Csórompusztán Kapolcs mellett, amelyben a résztvevőknek 12 különböző installáció elkészítésére van lehetőségük. Az idei tábor társkurátora Muszbek Johanna, aki a Columbia Egyetemen szerzett mesterdiplomát, jelenleg pedig a new yorki Diller Scofidio + Renfro építészirodában dolgozik.

  Az egy hét alatt felépített Hello Wood Falu a tábor után megnyílik a nyilvánosság számára is, és előadások és bulik helyszínévé válik. Az elkészült installációkat bemutató kiállítás a Kapolcsi Művészetek Völgye programsorozat egyik kiemelt helyszíne lesz, megjelenik a Sziget Fesztiválon és a Design Hét Budapesten.

  További információ: www.hellowood.eu