• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Farkasdy Zoltán (1923-1989) emlékkiállítása

  Építészek Háza Kós Károly terem, 2014. 04. 25. – 05. 16.

  Szöveg: Götz Eszter

  Lakóház terve, Budai Vár, 1959

  Lakóház terve, Budai Vár, 1959

  Egy legendás építész és tanáregyéniség szabadkézi rajzaiból rendezett kiállítást a HAP Galéria, ezúttal a Kós Károly teremben. Farkasdy Zoltán életműve a 20. század második felének magyar építészetében kivételes helyet foglal el. Egyike volt azoknak az egyetemistáknak, akik a második világháború végén Németországból Dániába kerültek, és ott előbb Benedix és Klein, majd a később a Sydney-i Operaház tervezésével világhírűvé lett Jørn Utzon műtermében dolgozott. Hazatérve 1949-től Széll László irodájába került, mellette tanársegédként oktatott a BME Épületszerkezeti Tanszékén. Az államosítások után a szintén „dániás” id. Janáky István munkatársa lett a KÖZTI-ben, együtt tervezték a Miskolci Nehézipari Egyetem épületét, olyan társtervezőkkel, mint Jánossy György és Zalaváry Lajos. 1951-ben alapító tagja volt a Magyar Építőművészek Szövetségének. Munkássága a modern építészet továbbélését biztosította a diktatúra megszabta stíluskényszer idején is, a budapesti Zugligeti úton 1953-54-ben tervezett Magyar Iparművészeti Főiskolája (ma MOME) a szocreál neve alatt megújuló, a magyar népi építészet hagyományaira támaszkodó klasszicizmus egyik mintapéldája lett.
  A hatvanas évek szabadabb lehetőségei között az ő nevéhez fűződött a Budai Várban a modern néhány ikonikus épülete, a kelenföldi toronyházak vagy az Normafához épült Olimpia Hotel tervezése. 1970-től a BME Középülettervezési Tanszékén dolgozott, a napjainkban középgenerációs építészek legjavát oktatta, emellett rendszeresen publikált a Magyar Építőművészet hasábjain. Tanítványainak életre szóló útravalót adott a minőségi építészet magas követelményével.
  A kiállítás Farkasdy kifinomult látásmódról tanúskodó, rendkívüli invenciókból építkező rajzait, skicceit, egyetemi beadvány terveit, akvarelljeit fogja össze, egy olyan bőséges anyag válogatásával, amely Farkasdy fia jóvoltából – a korban egyedülálló módon – teljességében fennmaradt és dokumentálva lett. A kiállítás mellett bemutatták Ferkai András frissen megjelent Farkasdy Zoltán monográfiáját, melyről következő számunkban méltatunk.