• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Fény a térben – tér a fényben

  320° fény, Gasometer Oberhausen, 2014. április 11 – december 30.

  Szöveg: Pálinkás Edit
  Design: Urbanscreen
  Fotók: Thomas Machoczek, Wolfganz Voltz, Thomas Wolf

  gasometer1

  A kiállítótér adottságainak kihasználásával rendszeresen olyan installációk készülnek az egykori oberhauseni gáztartály száz méter magas csarnokába, amelyek az épület szerkezetét, formáját követve élesztik újjá az ipari múlt emlékét.
  A Gazométer több mint ipari műemlék. Az épület húsz évvel ezelőtt vesztette el funkcióját, de azóta nem csak Oberhausen város történetének, kulturális fejlődésének mérföldkövévé, hanem a régió meghatározó elemévé is vált. Az 1920-as évek végén Európa legnagyobb lemezes gáztárolójaként épült komplexum a Ruhr-vidékre több mint egy évszázadig jellemző nehézipar maradványa. A felújítást követően a Gazométer belső terében azonban már csak a mérnöki teljesítmény nagysága tükröződik, és a katedrálisszerű szerkezet különleges térélményt nyújt a látogatóknak. Az ipari kultúra megteremti a kapcsolatot a múlt és jövő között, megőrzi, ugyanakkor új, kulturális funkcióval kelti életre, hogy ismét felfedezzük nyomait a megváltozott környezetben.
  A Gazométer regionális jelentőségű. Az Ipari kultúra útja, a Ruhr Regionális Egyesület tematikus turisztikai útvonalának egyik állomása, amely összekapcsolja a legjelentősebb ipari műemlékeket a régióban. 2006 októbere óta pedig része lett Az ipari örökség Európai útjának (ERIH) is, amely mintegy hatvan ipari múlt szempontjából jelentős helyszínt köt össze az Egyesült Királyság, Hollandia, Franciaország, Luxemburg és Németország területén.
  A Gazométer áprilisban nyílt A szépség megjelenése című kiállításának kiemelt része a 320° Fény installáció, amelyet a brémai Urbanscreen művészeti csoport készített. Az épület szerkezeti elemei mentén kialakított, 320 fokban vetített, állandó mozgásban lévő grafika révén a valós és virtuális tér interakcióba lép egymással, kiemelve vagy éppen elmosva az épület eredeti struktúráját. A több mint tizenhatezer négyzetméteres felületre huszonegy projektor vetíti a térbeli geometriai motívumokat. A huszonkét perces animáció folyamatosan változó térhatást kelt, egyesítve az önmagában is elementáris térélményt a fényinstalláció variációinak lenyűgöző hatásaival.


  320° LICHT | SPATIAL EXPERIENCE from URBANSCREEN on Vimeo.