• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Gábor Dénes díj 2015

  Ifj. Kistelegdi István

  Szöveg: Götz Eszter

  kistelegdi

  2015 decemberében a műszaki innovációt aktívan művelő, kimagasló eredményt elért szakembereknek járó Gábor Dénes-díjat vehette át Kistelegdi István építészmérnök, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar egyetemi tanára úttörő jellegű, a tudományos, kutatói, oktatói és építészeti esztétikai értékrendet egyben tükröző új oktatási szemlélet kialakításáért és a hazai felsőoktatásban történt sikeres bevezetéséért. A méltatás szerint a díjjal ismerték el a nevéhez fűződő természettudományos-mérnöki épületmodellező és épülettervező módszer kifejlesztését is, amellyel lehetővé válik az energiahatékony, null- és pluszenergia-mérlegű épületek, települések tervezése és az ezekhez tartozó intelligens építéstechnológiák fejlesztése és kivitelezése.
  „A klímaváltozás miatt új szemlétre van szükség az építészetben is” – mondja ki Kistelegdi István, aki a PTE-n megalapította az Energiadesign Tanszéket, hogy az új szemlélet a hazai építészetet mielőbb áthathassa. A 2012/1. Utóiratban megjelent tanulmányában megfogalmazza az energiadesign alapelveit: „Az energiadesign technológiák egyik legalapvetőbb elve a természet megértése és tanulmányozása, azaz a bionika. A legtalálóbb épületbionikai metafora az energiadesign ház esetében egy természeti összrendszer, amely minimális ráfordítással működőképes organizmust hoz létre. Természet–építészet analógia a megjelenésében változó kaméleon tartószerkezete, épületburka, szellőző rendszere, hőközpontja és energiaellátási hálózata, mozgó szerkezetei, méregtelenítő, újrahasznosító rendszere és az anyag-energiacsere szisztémája csak akkor életszerű, ha egy monitoring és épületfelügyeleti szabályzó rendszer kontrollálja.”
  A Gábor Dénes díjjal az energiadesign innovatív jellege és a szerepe az építészet társadalmi felelősségvállalásában jelentős tudományos elismerést kapott.