• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Gyorskonferencia a Királyi Palota jövőjéről

  OSA Archívum, 2015. május 6., 10.30

  var_osa

  2015. március 27-én tartotta alakuló ülését a Párbeszédet a Várért Kezdeményezés. Elindítóinak meggyőződése, hogy a budai Várral és az egykori Királyi Palotával kapcsolatos kormányzati tervek nyilvános megvitatása elengedhetetlen. Ennek szellemében első lépésként nyílt levelet fogalmaztak meg a Nemzeti Hauszmann Terv Társadalmi Testülete tagjaihoz, melyben arra kérték a tagokat, hogy tárják a nyilvánosság és a szakmai közvélemény elé a Palotával és a Várral kapcsolatos hivatalos terveket. A Párbeszédet a Várért Kezdeményezés tagjai következő lépése a „Gyorskonferencia a Királyi Palota jövőjéről” című nyilvános, szakmai fórum megrendezése, ahová meghívta a Nemzeti Hauszmann Terv Társadalmi Testülete tagjait, a témáért felelős kormányzati hivatalnokokat, szakembereket és elkötelezett értelmiségieket, hogy legyen módjuk a nyilvánosság előtt is megvitatni elképzeléseiket.

  A Gyorskonferencia 2015. május 6-án, 10:30-17 óra között lesz az OSA Archívumban (1051 Budapest, Arany János utca 32.), ahol a rendezők szándéka szerint a következő kérdéseket vitatjuk meg:

  – Milyen rekonstrukciót, átalakításokat, építészeti kiegészítéseket indokolnak régészeti, műemlékvédelmi, urbanisztikai, építészeti megfontolások?
  – Melyek azok az – elsősorban kulturális – funkciók, amelyek biztosítják a Királyi Palota és a Vár aktív közösségi használatát?
  – Milyen átalakítások szükségesek ahhoz, hogy a jelenleg ott működő vagy újonnan beköltöző intézmények optimális feltételek között működhessenek?
  – Milyen műemlékvédelmi, építészeti, történeti szempontok indokolják, hogy az 1905-ben befejezett Hauszmann-féle palotát tekintsük hiteles, rekonstruálandó állapotnak?
  – Kell-e tartani – és ha igen, akkor miért – kortárs építészeti megoldásoktól a Palota és a Várnegyed újragondolása során?

  Kérjük Önt, hogy jelenlétével és a rendezvényről történő tudósítással járuljon hozzá ennek az egész társadalmunkat érintő tervnek a
  nyilvánosság előtti felelős megvitatásához!

  A Párbeszédet a Várért Kezdeményezés elindítói:

  Beke László művészettörténész, Beleznay Éva építész, Buza Péter várostörténész, Bencsik Barnabás művészettörténész, Ferkai András építész, Gyáni Gábor történész, Marosi Ernő művészettörténész, N. Kósa Judit újságíró, Mélyi József művészettörténész, Perczel Anna építész, Szelényi Iván szociológus, Wessely Anna szociológus

  Program

  10.30 Köszöntő

  11.00
  Magyar Károly, régész
  Régészet, műemlékvédelem, újjáépítés – néhány kérdés a Budavári Palota tervezett építkezései kapcsán
  dr. Lővei Pál, művészettörténész
  Budai Vár kék ködben
  Pákozdi Imre, közíró
  „Nőjön össze, ami összetartozik: a Szent György tér és a Dísz tér”
  dr. Sisa József, művészettörténész
  Királyi palota vagy Nemzeti Galéria?
  Kérdések + vita

  13.30
  Kévés György, építész
  Gondolatok a Múzeumi Negyedről
  Buza Péter, várostörténész
  Múzeumi Negyedet a Várba!
  Marosi Ernő, művészettörténész
  „Vajon mikor leszön jó budában lakásom..”
  N. Kósa Judit, újságíró
  „Aki nem szereti a díszeket, az kommunista”
  Kérdések + vita

  15.30
  Puczkó László, közgazdász
  Turizmus a Várban
  dr. Gyáni Gábor, történész
  Pest-Buda mint két pólus
  Beleznay Éva, építész
  Várak a nemzetközi porondon
  Ferkai András, építész
  Van-e a kortárs építészetnek helye a Várban?
  Kérdések + vita