• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Hans Hollein

  Hans Hollein
  (1934-2014)

  Vulcania Múzeum, Saint-Ours-les Roches, 2002

  Vulcania Múzeum, Saint-Ours-les Roches, 2002

  Elhunyt Hans Hollein osztrák sztárépítész. Ausztria építészetének központi alakja volt, tanár, tervező és nagy hatású térformáló, aki egy új építészeti filozófia úttörőjeként építészek és designerek nemzedékeire volt hatással. 1985-ben elnyerte a szakma legrangosabb kitüntetését, a Pritzker-díjat. Bécsben és a kaliforniai Berkeley Egyetemen tanult, 1964-től saját irodájában dolgozott. Két évvel később hirdette meg – párhuzamosan Joseph Beuys-szal – azóta híressé vált jelszavát: „minden építészet”. Az építészet Hollein számára a rítust a kultusszal összekötő drámai eszközt, ünnepi kommunikációt jelentette. Kortárs érzékenységgel figyelte a képzőművészet nyelvi átalakulását és kereste abban az építész helyét. Az elmúlást az átváltozás egyik formájának tekintette, érzékelte az ebben benne foglalt nyelvi-formanyelvi bizonytalanságot.
  Már 1970-ben Halál címen rendezett kiállítást. Örök kísérletező volt, résztvevője az építészet reveláció fordulatainak, a vulgáris építészeti racionalizmus meghaladásának. Az ő alkalmazott művészetfilozófiájukkal indult meg az a harc, amely szerint a bolygó léptékű entrópia még visszafordítható.
  Jelentős művei közé tartozik Ausztriában a bécsi Stephansdommal szemben álló Haas-Haus (1990), illetve szintén Bécsben a Média-torony (2001), az Albertina Múzeum új szárnya (2003), Németországban a mönchengladbachi Abteiger Városi Múzeum (1982), a frankfurti Modern Művészeti Múzeum (1991), a berlini osztrák nagykövetség (2001), a New York-i Richard L. Feigen Galéria (1969), Teheránban az Üveg- és Kerámiamúzeum (1977), a franciaországi Vulcania Múzeum (2002). Két terve most épül: a limai Interbank központja és a kínai Sencsenben a 200 méter magas SFB Torony. Képzőművészeti és építészeti alkotásai halotti szentélyeket idéznek.

  Sz. Gy.