• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Hello Wood a Művészetek Völgyében

  Művészetek Völgye – Tókert, Vigántpetend
  2015. július 24. – augusztus 2.

  Fotó: Somoskői Gábor

  Fotó: Somoskői Gábor

  Program

  07.24. péntek – 17.00 (Tókert, Vigántpetend)
  Hello Wood Falu köszöntő beszélgetés

  Moderátor: Pozsár Péter
  A Hello Wood vendégei: Muszbek Johanna a Falu Projekt vendégkurátora, Nemoda István, Vigántpetend polgármestere, Pécsi Erika belsőépítész, Krizsán András építész és Kalászi Zoltán építész, a Hello Wood Projekt Falu
  egyik installációjának társ csoport vezetője

  A HW alkotótábor idei témája a falu volt. A július 11-19 között elkészült installációk a közel 200 fős tábor alkotóinak ideális falu képét tükrözik, hogy hogyan működik egy falu a faluban, az installációk hogyan reflektálnak korunk fontos társadalmi kérdéseire: a migráció problémájára; a vallások közötti különbségekre; a magántulajdon és a közösségi gazdálkodás ellentétére; miképpen foglalkoznak a modern faluközösségek infrastrukturális szerkezeteivel – például a víz- és az áramellátással és a falusi közösség olyan fontos intézményeivel is, mint a falumozi, a kocsma, vagy éppen a színház, a beszélgetésen a szervezőkkel és alkotókkal lehet megvitatni.

  07.26. vasárnap 17.00 (Tókert, Vigántpetend)
  Építészet és közösség

  Moderátor: Pozsár Péter és Huszár András
  A Hello Wood vendégei: Márta István zeneszerző, színház- és fesztiváligazgató, a Művészetek Völgye alapítója és Eleőd Ákos Ybl-díjas építész

  – Ákost balassagyarmati városközpont-projektjéről kérdezzük, amely modellértékű példa az építészet közösség-teremtő katalizátor-szerepére, s az építészi komplex szerepvállalásra egyaránt, – valamint az Építészet a Művészetek Völgyében-sorozatról, amely 2010-től az első koncepciózus építészeti programként indult itt a Völgyben;

  – Istvánt pedig 25 éves fesztiválszervezői tapasztalatáról, a fesztivál és a vidék, a falu kapcsolatáról, az együtt-élés, az együtt-levés bonyolult rendszeréről kérdezzük.

  Hogyan él együtt egy ideiglenes és egy helyi közösség? Milyen építészeti vetületei vannak, lehetnek egy ideiglenes eseménynek? Hogyan kapcsolódik a helyi épített környezet és a fesztiválok épített környezete? Milyen hatások tapasztalhatók az itt élőkön és az ide látogatókon? Milyen módon kapcsolódhat egy alkotótábor egy ilyen komplex jelenséghez és hogyan illeszthető, értelmezhető a Hello Wood Falu Projektje egy ennyire mélyen beágyazott terepen.

  08.01 szombat 17.00 (Tókert, Vigántpetend)
  Építészet a Művészetek Völgyében’ 2015: Falu+fejlesztés

  Moderátor: Eleőd Ákos
  A Hello Wood / ÉpMűvVölgy vendégei: Pozsár Péter építész – Hello Wood; Pécsi Erika belsőépítész – Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet;
  Krizsán András építész – Falufejlesztési Társaság;

  akikkel a beszélgetés alaptémája a Hello Wood speciális projekt-falu-fejlesztésének, s a mindennapok falu-fejlesztési gyakorlatának hátterében lévő közös gondolatok: hagyományok és kortárs igények
  ▪ értékőrzés és értékteremtés ▪ az épített környezet közösség-formáló hatása ▪ környezet-alakítás, mint társadalmi szerepvállalás

  7+ KERTMOZI a KÉK-el közös szervezésben

  A filmsorozat nem csak építészeknek szól, – bárkinek, aki szereti a dokumentumfilm műfaját. A keddi Yael Bartana filmet kifejezetten ajánljuk képzőművész köröknek, hiszen az alkotó képzőművész ezzel a filmmel nyerte meg a velencei biennálét, – ráadásul még sosem volt egyben a trilógia látható Magyarországon!

  2015. július 28., kedd 21.00
  Lengyel trilógia

  (2011, 60 perc, R: Yael Bartana)
  Yael Bartana videotrilógiájában (Rémálmok, 2007, Fal és torony, 2009, Merénylet, 2011) a korai cionista propagandafilmek, az avantgárd művészet és a szocialista realista festészet stílusát idézve mutat be egy politikai fikciót, a Lengyelországi Zsidó Reneszánsz Mozgalmat. Az elképzelt mozgalom hárommillió zsidó letelepedését szorgalmazza Lengyelországban, a holokausztban döntő részt elpusztult, illetve a háború után több hullámban elűzött lengyel zsidóság helyére. Bartana munkája képviselte Lengyelországot az 54. Velencei Képzőművészeti Biennálén 2011-ben.

  2015. július 29., szerda 21.00
  Másik Magyarország

  (2013, 51 perc, színes magyar dokumentumfilm, R: Nagy Dénes)
  Bukta Imre képzőművész, a magyar kortárs képzőművészet egyik vezető alakja, több mint tíz éve költözött vissza szülőfalujába, a Heves megyei Mezőszemerére, hogy ott szemléletmódjával, jelen-létével lehetőséget teremtsen önmaga és a közösség számára a megújulásra, egy új identitás meg-lelésére. A Másik Magyarország című film is ennek az identitáskeresésnek a lenyomata, egy cizellált helyzetfelismerés: hol tartunk, mink van, és mit tudunk ezzel kezdeni? Nem mentes az öniróniától, a humortól és az abszurdtól. Ugyanakkor rendkívül kemény látlelet egy, a falu hagyományos kultúrájának megszűnése és felemás modernizációjának következtében kialakult világról.

  2015. július 29., szerda 22.00
  Hometown Mutonia (2013, 69’, ZimmerFrei)

  Mutonia egy falu a faluban, ideiglenes kisváros, lakhatási kísérlet, egy instabil közösség, ami ötvözi a posztindusztriális elemeket, az újrahasznosítást és önigazgatást. A helyet az alapító utazók és cyberpunkok anarchisztikus, fesztelen, kísérletező szellemben hozták létre, mint amilyenek ők maguk is. Ez lett az otthonuk, az „anyaföld”, ahova rendszeresen visszajárnak vagy ahol akár le is telepednek és felnevelik gyermekeiket. Az összegyűjtött hulladékokból és roncsokból kialakított házakat most a pusztulás fenyegeti, mert nincs olyan városfejlesztési terv, ami a hely egyediségét megvédhetné. A film épp azt a pillanatot rögzíti, amikor a városi tanács a tábor lebontására és a hely 23 évvel korábbi állapotára való visszaállítására utasította a lakókat.

  2015. július 30., csütörtök 21.00
  Thomas Hirschhorn – Gramsci Monument (2015, 94’, Angelo A. Lüdin)

  Thomas Hirschhorn a híres Dia Művészeti Alapítvány meghívására érkezett Bronxba, hogy egy szociális lakásépítési projekt részeként, a helyi lakosok bevonásával építse meg a “Gramsci Emlékművet”. Az olasz politikai filozófus Antonio Gramsci nézetei által inspirált kultúrházként is működő installáció létrehozásában és üzemeltetésében a helyi lakosok is részt vettek. A “Gramsci Emlékmű” így egyszerre vált a környék találkozópontjává, valamint művész-világ egyik Mekkájává. A film ezt a vállalkozást követi nyomon, és egyúttal feltárja Hirschhorn művészi törekvései és a Bronxi valóság közt feszülő ellentmondást.

  2015. július 30., csütörtök 22.30
  Torre David (2013, 22′, Urban Think Tank)

  A kiváló venezuelai építész, Enrique Gómez által tervezett Torre David, a 45 emeletes caracasi irodaház már majdnem kész volt, amikor félbehagyták a fejlesztő, David Brillembourg 1993-as halála és a venezuelai gazdaság 1994-es összeomlása miatt. Mára ez az épület lett rögtönzött otthona egy több, mint 750 családból álló közösségnek, és vált törvényen kívüli, bizonytalan jövőjű foglalt házzá, melyet sokan csak így neveznek: a függőleges nyomornegyed. Az Urban-Think Tank csoport egy évet töltött a rommá vált épület fizikai és társadalmi szerveződésének vizsgálatával. Amiben néhányan csak egy sikertelen projektet látnak, arra az U-TT az informalitás tanulmányozására alkalmas laboratóriumként tekint. Ez a film egy felhívás az építészek és mindenki más számára, hogy a világ spontán települései az innováció és a kísérletezés lehetőségeit rejtik magukban, azzal a céllal, hogy a designt egy egyenlőbb és fenntarthatóbb jövő szolgálatába állíthassuk.

  2015. július 30., csütörtök 22.45
  Mumbai: Nagyváros nyomás alatt (2014, 15′, Urban Think Tank)

  Az Urban-Think Tank új rövidfilmje a Mumbai fenntartható fejlődését érintő legfontosabb kérdéseket vizsgálja valamint azt, hogy mit tanulhatunk a gazdaságilag és társadalmilag dinamikus informális városi szövetektől.