• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Hová vezet a Népszínház utca?

  Hágai gondolatok az utcarehabilitációról
  Előadás és szakmai workshop, Kesztyűgyár, 2014. november 14.

  nepszinhaz

  A Népszínház utca Budapest egyik legellentmondásosabb utcája. Hagyományosan a városba érkezők első megállója, az utca számos kulturális és etnikai csoportnak ad otthont, mégsem tud eléggé profitálni kulturális sokszínűségéből. Miközben a Teleki tér és környéke számos új kulturális és szociális központtal és egy közösségi tervezésben megvalósított parkkal gazdagodott, az egykor virágzó kereskedőutca hírét még mindig leromlott közterek, felújításra szoruló épületek, üres üzletek és látványos társadalmi konfliktusok rontják.

  A november 14-én a Kortárs Építészeti Központ és a Roeleveld-Sikkes építésziroda által szervezett workshop célja a helyi szervezetekkel, tervezőkkel, döntéshozókkal és nemzetközi szakértőkkel megvizsgálni az utca lehetőségeit, megrajzolni jövőképeit, azonosítva a környék átalakulásának lehetséges forgatókönyveit: Milyen eszközök állnak rendelkezésre az utca kiskereskedelmének felvirágoztatására? Milyen szerepe lehet a Népszínház utcában a helyi vállalkozásoknak, hagyományos mesterembereknek és vendéglátásnak? Hogyan fogathatóak vissza a turizmus bevételei a környék infrastruktúrájába és szolgáltatásaiba? Hogyan őrizhető meg az utca kulturális sokfélesége a társadalmi konfliktusok enyhítése mellett?

  A workshop során a résztvevők megismerkednek egy hágai utcarehabilitáció részleteivel és eredményeivel, majd megvizsgálják a Népszínház utca problémáit és lehetőségeit, különös tekintettel az innovatív szakmai-lakossági együttműködési formátumokra, szabályozási keretekre, a tematikus utcák előnyeire és hátrányaira, a rehabilitáció finanszírozási modelljeire. A workshop célja olyan fejlesztési forgatókönyvek kidolgozása, amelyek perspektívákat nyújtanak az utca kiskereskedelmének fejlesztéséhez, az üres üzlethelyiségek hasznosításához, a lakosság és a helyi szociális-kulturális szereplők bevonásához, új lakossági és turisztikai szolgáltatások kidolgozásához, illetve az utca vonzerejének javításához.

  Program

  Péntek, november 14., Kesztyűgyár
  9.30 Regisztráció
  10h A Paul Krugerlaan rehabilitációjának bemutatása + kérdések
  11h Workshop bemutatás, szabályok, módszerek
  12h Workshop 4 tematikus csoportban (ötletek, tervek, koncepciók összegyűjtése)
  13h Szünet
  14h Workshop 4 tematikus csoportban (ötletek, tervek, koncepciók csoportosítása)
  15h Három koncepció részletes kidolgozása
  16.30 Témák szerinti prezentáció
  16h Kávészünet
  17.30 Integrált terv elkészítése
  19h Integrált terv bemutatása

  A workshop vendégei Manish Dixit és Hedwigis Verheijen, a Hágai Önkormányzat (Hollandia) munkatársai, a hágai Paul Krugerlaan rehabilitációjának tervezői.

  A részvétel ingyenes, regisztrációhoz között.