• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Irány a Duna!

  Urbitális Majális 2009

  urbitalis_logo

  Második alkalommal szervezte meg a Studio Metropolitana Kht. Az egy hónapig tartó Budapesti város-majálist, amelyen több száz ingyenes program várta a látogatókat, gyakran a legváratlanabb helyszíneken és ötletekkel. Az idei rendezvények témája Budapest gerince: a Duna.
  A tavalyi programbőségből okulva, jó érzékkel terelték a szervezők az idei figyelmet egyetlen, mégis sokoldalú téma, a Duna felé. Közlekedés, építészet, sport, városfejlesztés Budapesten ugyanúgy kötődik a Dunához, mint az egészség, a környezetvédelem, a kultúra vagy a szórakozás. Az Urbitális célja egyfelől a több mint egy hónapig tartó, változatos programokat kínáló közös ünneplés, másrészről azonban egyfajta irányváltás, amely az ünnepet követő munkát segíti. Budapest – talán utolsóként a volt szocialista országok fővárosai közül – a rendszerváltást követően még mindig nem találta ki saját imázsát. Az évek óta folyó toronyház-viták, a műemlékvédelmi és közlekedés-szervezési kérdések sora áll nyitva, az autóforgalom csak a legutóbbi időben kezd kiszorulni a Belvárosból, még a Budai Vár teljes helyreállítása sem kezdődött el – miközben a turistaforgalom egy látványokban gazdag fővárosra kíváncsi, ahol a belső részekben jól lehet közlekedni, az itt élők pedig kellemes, tiszta, élhető és virágzó kultúrájú 21. századi Budapestre vágynak.
  A Duna sok tekintetben kulcs a város továbbfejlődéséhez. Hasznosításának bőséges ötlettárát vonultatták fel most civil szervezetek, kulturális intézmények, sportegyesületek, vendéglátóhelyek, fiatalok és idősek. A programok megélénkítették az egész város életét, sokan indultak el, hogy felkeressenek addig kevéssé ismert helyeket, amelyek csatlakoztak az Urbitálishoz. A „városi szövetbe ágyazott élő kiállításon” az A38 hajón tartott nyitóbulitól a június közepén rendezett Duna-régió konferenciáig minden nap hozott valami újat. A 100 helyszínen rendezett legalább 200 esemény között volt Duna-menti autóstop-verseny, evezős Critical Mass felvonulás, városi séták az Újlipótvárosban, a Római parton vagy a szennyvíztisztító telepen, kiállítások, kerekasztal beszélgetések, hajózások és különféle vízi programok.
  Az Urbanisztikai Majális elsődleges célja, hogy aktív párbeszédet kezdeményezzen a város és a város használói között, felmutassa Budapest értékeit. Nem hoz újat, csak megindít egy folyamatot a városról való gondolkodásban, amelybe bárki szabadon bekapcsolódhat. A Studio Metropolitana összefogja az ötleteket, médianyilvánosságot kínál hozzá, és olyan fesztivált hoz létre a sok egyedi kezdeményezésből, amely így együtt valóban képes megszólítani a városlakók minden rétegét. Az új szemszög, az eredeti felvetések pedig mind a budapestiek életét, mind a városfejlesztés további irányait meghatározhatják.

  G. E.

  urbitalis