• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Kamaratárlat Bodonyi Csaba munkásságáról

   

  Ötvenöt éve dolgozik az ország észak-keleti régiójáért

  Bodonyi Csaba Kossuth-, Ybl- és Pro Architectura-díjas építész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja munkásságát tíz tablón mutatja be az a kamaratárlat, amely november 22-én nyílt meg a miskolci Kós-házban Bodonyi 80 címmel.

  Juhász-Nagy Balázs, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Építész Kamara elnöke köszöntőjében kiemelt jelentőségűnek nevezte a Kós Károly által tervezett műemlék épület rendezvényeit. Külön örömnek tartja, hogy Bodonyi Csaba születésnapját ünneplik ezúttal a tárlattal, s ezzel újabb nagynevű helyi építész évfordulójának adnak otthont az 1931-ben épült házban.

  Rudolf Mihály Ybl- és Pro Architectura-díjas építész, az MMA rendes tagja köszöntötte az ünnepeltet, az MMA alapító tagját, a Miskolci Regionális Munkacsoport elnökét, a Miskolci Akadémiai Bizottság Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagját, későbbi regionális csoport elnökét. Jól ismeri a 80 esztendős mester munkásságát, hiszen – többek között – utódja Tokaj főépítészeként. Kiállításaik is követik egymást: Rudolf Mihály a Pesti Vigadóban Lélekjelenlét címmel mutatta be munkásságát idén ősszel. Sőt, a térségben is váltják egymást, hiszen Tokajban november 24-én nyílt meg a Rudolf-kiállítás.

  Bodonyi Csaba életének és munkásságának ismertetése előtt kiemelte a tokaji főépítész: „Az aranydiplomás Bodonyi Csaba iskolateremtő építész. Az ország észak-keleti régiójában végzett ötvenöt éves munkásságával magas szintű, következetes, és Európában is számon tartott építészéletművet hozott létre. Szakmai atyja Plesz Antal, Bodonyi Csabát viszont mindig is érdekelte a sok mérnöki és „székely furfang”, így lett választott tanára és példaképe Sámsondi Kiss Béla építész is.

  Rudolf Mihály elmondta, hogy pályatársa első megbízása az Edelényi Ifjúsági Ház volt, ezt követően készült el a miskolci Egészségügyi Szakközépiskola. A két épületet a szakma nem sokkal később Ybl-díjjal ismerte el. Bodonyi Csaba nevéhez fűződik még Miskolcon több más épület mellett a Tudomány és Technika Háza, a Miskolci Nemzeti Színház felújítása és bővítése, a Barlangfürdő bővítése, valamint keze nyomán alakult át Művészetek Házává a korábbi Béke Mozi.

  Az eseményen Bodonyi Csabával Sulyok Miklós művészettörténész, az MMA rendes tagja, Kapusi Krisztián történész (Észak-Keleti Átjáró Egyesület) beszélgetett.

   

  Bodonyi Csaba november 6-án a MTA-MAB Tudomány hónapjának megnyitó ünnepségén kitüntetést kapott. A MAB emlékéremmel kapcsolatban úgy fogalmazott: “Szeretném, ha az MTA-MAB megtisztelő elismerése leválna személyemről és emlékeztetője ill. jelképe lehetne a szellemi életünk, a nevelés, s a mindennapjaink “két agyféltekés” azaz egyidejű értelmi-érzelmi közelítésének, s az ezt kifejező intézmények – MTA-MMA – együttműködésének. Ez számomra nem okoskodó-teoretikus közelítés, hanem foglalkozási ártalom. Az építészet ugyanis ilyen kettős természetű.”