• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Korszerű lakás, 1960 – az óbudai kísérlet

  Kiállítás a BTM Kiscelli Múzeumában

  fotó: Harsányi József, 1961, Kiscelli Múzeum Fényképtára

  Az 1960-as években épült óbudai kísérleti lakótelep egyes épületeit, korabeli lakásait mutatja be a Kiscelli Múzeum új kiállítása. A tárlat érdekessége, hogy a múzeum templomterében eredeti méretben építettek fel egy típuslakást. A kiállítás kurátora Branczik Márta. A II. világháború utáni lakásínségben váltak keresetté a típusházak, de nem voltak olcsók és alaprajzuk is egysíkú volt. Az egykori Építésügyi Minisztérium 1958-ban hirdette meg az úgynevezett C-tervet, amelynek célja az volt, hogy kis alapterületű, változatos szerkezetű, új alapanyagokból új eljárásokkal épülő házakat tervezzenek az építészek. A díjnyertes munkákat, a prototípusokat aztán felépítették Óbudán, a Váradi utca, Bécsi út, Reménység utca és Zápor utca által határolt területen, ahol ezzel létrejött a kísérleti lakótelep.
  Az építészek hat kategóriában pályázhattak, a kurátor szerint a „legváratlanabb” az emeletes, 2 szintes sorházi lakásokat megjelenítő típus volt, amely igazi luxusnak számított akkoriban a maga 80 négyzetméterével és azzal, hogy a nappali-konyha-étkező egység a földszinten volt, míg a hálószobák az emeleten kaptak helyet. A tömbházak lakásait ugyanis úgy tervezték, hogy nem volt bennük nappali és a szobák mellett az étkezőnek is alkalmasnak kellett lennie arra, hogy aludjanak benne. A nyertes munkákból három-három épületet húztak fel, melléjük néhány régebbi típustervet is megépítettek, így össze tudták hasonlítani az egyes eljárásokat, bebizonyosodott, hogy mi olcsóbb. Épültek egy-, két- és háromemeletes, valamint nyolc-kilenc emeletes házak is, a lakások általában 1-2 szobásak voltak, néhány esetben azonban ennél több szobát terveztek. Az átlagos alapterület 43 négyzetmétert tett ki. A kis alapterületű lakásokat beépített szekrényekkel és beépített konyhabútorokkal kellett megtervezniük az építészeknek, a kicsi alapterületek ugyanis nem tették lehetővé a régi bútorok használatát. A lakáspályázattal párhuzamosan ezért később tömeggyártásra alkalmas konyhai bútorelemek és berendezési tárgyak tervezésére is pályázatot hirdettek.
  A kiállítás leglátványosabb eleme a Kiscelli Múzeum templomterében eredeti méretben felépített típuslakás, amely berendezési tárgyaival átélhetően modellezi a lakótelep egyik jellegzetes otthonát. A lakók élettörténetét felelevenítő beszélgetések, a lakótelep megnyitásáról, és az azt megelőző lakáskiállításról készült rövidfilmek szintén további érdekes információkat kínálnak a telepről és a korról egyaránt. A december 4-ig látogatható kiállítás előadássorozattal, a témához kapcsolódó filmvetítésekkel, a kiállításon és a lakótelepen tartott speciális tárlatvezetésekkel egészül ki.