• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • KÖZTI 66 / 42+24

  Egy tervezőiroda története I-II., Vince Kiadó 2015
  Szerk.: 1949-91: Ferkai András, 1992-2015: Rubóczki Erzsébet

  Szöveg: Szegő György
  Fotók: Fortepan

  kozti_konyvbemuato

  A KÖZTI november 26-án a Várkert Bazárban rendezett jubileumi ünnepségén a mai tervezőiroda komoly ajándékkal lepte meg magát, a magyar építészet és a vizuális kultúra barátait. A szerkesztőkön, Ferkai Andráson és Rubóczki Erzsébeten kívül számosan működtek közre szerzőként, kihagyhatatlan részfeladatok felelőseként, fotósként abban, hogy ez a forrásmű a „születésnapra” megjelenhessen. A szép kiállítású, 547, ill. 375 oldalas, díszdobozos, bibliofil tezauruszt Hübner Teodóra tervezte. Az ünnepi koncert a tervezőiroda egykori és mai kollektíváján túl a kötet alkotóinak is kijárt.
  Az Annales kör francia gazdaság- és társadalomtörténészei jó nyolcvan éve fogalmazták meg, hogy a „történelem” nem csak uralkodók, csaták, de akár mikroméretű gazdasági, szociális folyamatok eredője. Mesterségek, kereskedelem, művészetek összhangzata. Például a mi 1945 utáni történelmünk nem csak hidegháború, 1956, 1968, 1989 politikatörténete, de ezek mentén az újjáépítés, az építőipar, és nem mellesleg az építészet története. Ezt a történetet az építészek is „írták”– sokáig állami vállalatban dolgozva. Műfajunk egyszerre témája ökonómia- és művészettörténetnek. Ha országunkat ’49-től máig ebben a dimenzióban kutatja valaki, ezentúl megkerülhetetlen forrása lesz ez a munka. Egy állami tervezőiroda négy évtizede – az alapítástól a rendszerváltásig, elsősorban Ferkai András roppant ismeretanyagot rendszerező mikrotörténelme.
  Az alkotók figyelme nem csak a keretekre és a főszereplőkre terjed ki, de viszonyaikra is. Építészetről írták: építészek és építészettörténészek, építészeknek. Mégis, igen összetett világot vázolnak fel. Intézménytörténetet és építészettörténet négy tételben.