• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Magyarország híres villái

  A Magyar Építőművészek Szövetsége szeretettel meghívja Önt a Magyarország híres villáit bemutató kiállítás megnyitójára és a „Magyarország híres villái” c. könyv (Foibos Kiadó, 2013) bemutatójára

  Megnyitó: 2013. április 18. (csütörtök) 14:00
  Kós Károly terem, MÉSZ székház

  A prágai FOIBOS kft. Művészeti Ügynökség sok éve foglalkozik a közép-európai építészet kutatásával és propagálásával. Tevékenységükben mérföldkő a „Via Villas” projekt, amely a V4 országok + Szlovénia villa-építészetét tárja fel és mutatja be. 2011-ben kezdődött a Magyarország híres villái című kiadvány előkészítése, melyhez egy utazó kiállítás is társul. A kiadvány tehát a Visegrádi országok és Szlovénia híres villái című, Európai Unió által finanszírozott nemzetközi projekt részét képezi, melynek keretén belül a Csehország, Morvaország és Szilézia híres villái, a Szlovákia híres villái és a Szlovénia híres villái című reprezentatív válogatások már megjelentek. A projektben – melyet az EU Culture Programme (2007-2013) támogat – Magyarországon, a Cseh Köztársaságban, Szlovákiában, Lengyelországban és Szlovéniában művészettörténészek, építészeti múzeumok kutatói és más szakértők dolgoztak. Együtt készítették el az egyes országok villaépítészetének történelmét és jelenét feltérképező kiadványokat.
  A Magyarország híres villái című kiadvány a Magyar Építőművészek Szövetségével való együttműködésben valósult meg Budapesten. A kiadvány és kiállítás előkészítésén a Prof. Puhl Antal DLA által vezetett szerző- és kutatócsoport dolgozott. A könyv 2013 áprilisában jelent meg és az ünnepi könyvbemutatót a budapesti kiállítás-megnyitó keretében tartották meg. A kiállítás ezt követően Budapesten, majd Magyarország más helyein és a határokon túl is bemutatásra kerül. A kiállítás nemcsak a magyar lakóépület-tervezés híres és figyelemreméltó hagyományairól számol be, hanem fel szeretné hívni a figyelmet arra is, hogy ezek a jelenben is élő inspiratív erőként vannak jelen. A teljes projekt eredményei nemzetközi szimpózium és kiállítás keretében kerülnek bemutatásra Brüsszelben, az Európai Parlament épületében 2013 májusában. A projekt eredményeinek bemutatására Brüsszelben kerül sor, 2013. május 27. és június 30. között az Európa Parlamentben, a Magyar Kulturális Intézetben, a Prága Házban és a Brüsszeli Egyetem Építészeti Karán rendezendő kiállítások keretében. Az Európa Parlamentben rendezendő kiállításhoz kötődően nemzetközi workshop szerveződik Kortárs családiház-építészet Közép-Európában és a 19. és 20. századi híres villák öröksége címmel.

  G.E.