• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Makovecz-kiállítás Belgrádban

  Belgrádi Magyar Intézet
  2014. november 6-29.

  Makovecz Imre (1935–2011) Kossuth-díjas magyar építész 30 szabadkézi rajzából „…összekötni az eget és a földet…” címmel kiállítás nyílt a Belgrádi Magyar Intézetben november 6-án. A november 27-ig látogatható tárlatot Turi Attila akadémikus, Ybl-díjas építész, Makovecz Imre tanítványa és közeli munkatársa nyitotta meg.
  Beszédében hangsúlyozta, hogy a mesternek vannak rajzai, melyek nem a közvetlen megvalósulás, a testet öltés szándékával készültek, vagy legalább is a közönség így érezheti. Fantáziálásnak, képzelgésnek látjuk, holott ugyanolyan valóságosak, mint tervrajzzá merevedett társaik. „Programrajzok ezek, az elíziumi mező távlati képei, a reneszánsz festmények hátterének rokonai, melyek a főtémától rejtve valóságosnak tetszenek, de inkább a mennyei Jeruzsálem képének tűnnek.” Idézte a mester ars poeticáját: „Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt a világban, a kezdetek világában, mint sugárzó, valóságos kép, igazi otthon, az Aranykor eleven háza.”
  Dezső János, a Belgrádi Magyar Intézet igazgatója szerint azért különösen fontos, hogy az Intézetben megvalósult a Makovecz-kiállítás, mert a 20. század második felében az építészet volt az a terület, ahol a magyar kultúra és a magyar művészet a legnagyobb kifejező erővel megmutatkozott. Mindebben kiemelkedő szerepben részesül a Makovecz hagyaték. Jóllehet a mester neve Belgrádban nem teljesen ismeretlen, a mostani kiállításon keresztül az intézet a szélesebb közönség számára is be szeretné mutatni.
  A kiállításon vetítésre került egy külön diasorozat is Csernyus Lőrinc építész válogatásában, amely a mester megvalósult építészeti alkotásait mutatja be, a sevillai magyar pavilontól egészen a makói fürdőig.
  A megnyitó rendezvényt telt ház fogadta, a belgrádi magyar tanszék hallgatói közül is több fiatal volt jelen a közönség soraiban.
  Mind Dezső János igazgató, mind Turi Attila akadémikus reményét fejezte ki, hogy a belgrádi Collegium Hungaricum és a Magyar Művészeti Akadémia között szoros együttműködés alakul ki a közeljövőben.

  makovecz_belgrad1