• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Média Építészeti Díj 2015

  Uránia Nemzeti Filmszínház, 2015. október 16.

  Szöveg: Götz Eszter

  A Média Építészeti Díj gálaestje, fotó: Turós Balázs

  A Média Építészeti Díj gálaestje, fotó: Turós Balázs

  Október 16-án a teltházas Uránia moziban zajlott le az idei Média Építészeti Díj nyilvános zsűrizése és eredményhirdetése. Az esemény minden évben, ahogyan most is, a kortárs építészet és a közönség találkozásának ünnepe.
  2005-ben született meg az Építészfórum szerkesztőségének ötletéből a Média Építészeti Díj, amely egyedülálló módon, a sajtó munkatársai és a közönség bevonásával, évről éve nyilvános zsűrizésen mutatja be az elmúlt év építészeti eredményeit – külön a megvalósult épületeket és a terveket –, és kiválasztja közülük azokat, amelyek a szakmán túl, az építészet fogyasztóinak és értékelőinek körében a legsikeresebbek. A cél áttörni a kommunikációs korlátot a kortárs építészeti szcéna és nagy nyilvánosság között. A verseny idén egy nívós nemzetközi előzsűri válogatásával indult, a zsűriben Indira van’t Klooster, a Hollandiában megjelenő A10 magazin főszerkesztője, Andrija Rusan, a szlovéniai Oris főszerkesztője és Diogo Seixas Lopes, a 2016-os Lisszaboni Építészeti Triennále egyik főkurátora vettek részt. Az általuk kiválasztott 5 épület és 6 terv szerzői a nyilvános bemutatón, egy újságírókból álló zsűri és egy három tagú szakmai bizottság előtt mutatták be munkáikat. A médiazsűri tagjai: Balogh Ákos Gergely (Mandiner), Böszörményi-Nagy Gergely (Design Terminál), Devich Márton (Duna Zrt.), Földes András (Index), Kántor Viola (Hír TV), Jánossy Lajos (litera.hu), Dr. Komáromi Balázs (Gazdasági Rádió), Mohácsi Szilvia (Duna TV), Őrfi József (Magyar Nemzet), Sümegi Noémi (Heti Válasz), Szalai Anna (Népszabadság), Száraz István (vs.hu). A szakmai bírálatban Bardóczi Sándor tájépítész, Dúll Andrea környezetpszichológus és Martinkó József építészet-kritikus vettek részt.
  Az idei versenyben 84 épület és 60 terv indult. A 2015 legjobb épületének járó díjat a Galyatetői kilátó és turistaház (építészek: Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron, lásd MÉ 2015/7) nyerte, a legjobb építészeti tervnek a zsűri az Athenaeum of Philadelphia könyvtártervét tartotta (tervező: Palotai Dániel, lásd MÉ 2015/2). A közönségdíjat – amelyről a gálaest közönsége döntött szavazással – épület kategóriában, szintén a Galyatető kilátó alkotói vihették haza, terv kategóriában pedig Csaba Zita Zarándokszállása nyerte. A zsűri különdíját az ELTE Bölcsészkarának második világháborús emlékműve nyerte (tervezői: MM-csoport,Bujdosó Ildikó, Fajcsák Dénes, Lukács Eszter, Szigeti Nóra, Róth János, Szabó Levente, Albert Farkas és Polgárdi Ákos, lásd MÉ 2014/10). Az index.hu-n zajló internetes szavazás győztesei a Kapucinus utcai lakóházat újjáalakító Garaguly Kinga és Hild Csorba Bernadett lettek (lásd MÉ 2013/7).

  Kilátó és Turistaház, Galyatető


  A Philadelphiai Atheanaeum Könyvtár, Palotai Dániel terve