• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Média Építészeti Díja 2014

  November 27-én, tizedik alkalommal rendezi meg az epiteszforum.hu online napilap Magyarország legfontosabb nyilvános építészeti díjátadó show-ját. A Média Építészeti Díját idén Európa egyik legszebb mozijában, az Uránia Nemzeti Filmszínházban adják át. A gálaest folyamán a nemzetközi szakmai zsűri által előválogatott épületek és tervek közül kerülnek majd ki a győztesek, melyeket a magyarországi vezető médiumok újságíróiból álló zsűri választ ki a szakma és a nagyközönség előtt. Bár a jelöltek között akadnak olyan nagyszabású projektek, mint a 4-es metró új állomásai, vagy éppen a hatalmas tarcali kőfejtőbe tervezett triálpálya, a legtöbb alkotás és terv azt a trendet követi, mely szerint a jó építészeti válaszok Európában inkább a kifinomult beavatkozásokról és a régi megőrzéséről szólnak. A projekteket az este folyamán az alkotók 5 percben prezentálják a közönségnek, amely az épületek történetei mellett egy rendhagyó opera-előadást is láthat a MOLTOpera Társulat jóvoltából. Az eseményre jegyek a Ticketportál oldalán válthatók.

  mediadij_urania

  A legrangosabb magyar online építészeti napilap, az Építészfórum tíz évvel ezelőtt azzal a céllal hozta létre a Média Építészeti Díját, hogy a magyar építészek által megépített épületeket és terveket a nagyközönség is megismerhesse egy jó hangulatú gálaest során. A korábbi években többek között olyan projektek kulisszatitkaival, érdekes háttértörténeteivel találkozhattak a nézők, mint a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed megszületése, vagy éppen az egyik legfontosabb komolyzenei műhelyként működő Kodály Központ tervezésének és megvalósításának körülményei.
  A tíz döntőbe jutott projektet idén is nemzetközi előzsűri válogatta ki. Peter Bogner osztrák művészettörténész, Demir Mensur bosnyák építész és képzőművész és Arpad Zachi román építész 65 épületből és 59 tervből választott ki öt megvalósult épületet és öt tervet, amelyeket rövid prezentációkban mutatnak be a jelöltek az Uránia Filmszínházban. Ezt követően tizenkét tagú magyar újságíró-zsűri és három szakmai bíráló véleményezi azokat.
  A már megépült munkák közül például olyanokat, mint a nemzetközi dizájnsajtót meghódító, a PALATIUM M4 Projekt Kft. munkatársai által mintegy tíz éven át készített 4-es metró állomások, és az egyik legszebb magyarországi épülethez, a Pannonhalmi Bencés Főapátsághoz Czigány Tamás, Páll Anikó és Tóth Györgyi tervei alapján készült, modern múzeumokat idéző látogató bejárat. De bekerült a finalisták közé minden idők egyik leghosszabb könyvespolca, amely pontosan tizenhét méter hosszú, és a Földes László – Sónicz Péter páros tervezte pilisi Hosszú házban található. Nem ez az egyetlen családi ház a döntős épületek között, hiszen a kiválasztottak között van még egy csobánkai otthon is, amely a hagyományos téglaépítészetet ötvözi a modern minimalizmussal Börzsei Tamás építész tervei alapján. A visszafogottság mellett a természettel való harmóniára törekvés jellemzi Gereben Péter és Marián Balázs Eger mellé épített borteraszát (Borterasz és Venyige Spa) is, amely a vidék meghatározó anyagából, a tufakőből készült.
  A hallgatók tervei között olyan merész vállalkozások is akadnak, mint Máté Tamás tarcali kőfejtőbe tervezett triálpálya és a hozzá tartozó épületek a sziklafal oldalában. Hasonló kaliberű Rátkai Anna diplomamunkája, amely az évszázadokkal ezelőtt elpusztult, egri Zárkándy-bástya újjáépítését tűzte ki célul. A hagyományok újraélesztése jelenik meg két további pályaműben is: Tóth Balázs diplomamunkájában a kecskeméti animációs filmgyártásnak teremtene új otthont egy elhagyatott tárházban, míg Kiss Péter a tihanyi halászoknak tervezett több funkciós, a népművészetet kortárs módon értelmező épületet. A genius locit, a hely szellemét ragadja meg Kokas Balázs is Mohács környéki ökoturisztikai központjának faépületeivel.
  “Ma Európában nem a nagy projektek, hanem a kis beavatkozások kerülnek előtérbe. Túlépítettük Európát, a hangsúly a régi megőrzésén és a finomra hangolt megoldásokon van.” – mondta el az előzsűri által kiválogatott munkákról Pásztor Erika Katalina az Építészfórum alapító-főszerkesztője, aki Rózsa Péter kulturális újságíróval együtt az est házigazdája lesz.
  A program 2014. november 27-én 18 órakor kezdődik, a megnyitó beszédeket követően Rimanóczy Jenő születésnapi köszöntőjére kerül sor. Ezt követően indulnak a prezentációk, melyeket a díjak átadása követ 21 órától. Először az Austrotherm, az Europa Design és a Mapei által kiválasztott három különdíjasra, majd a két fő kategória közönségdíjasaira derül fény. Az épület kategória közönségdíjasára a díjátadó napján az Indexen lehet szavazni, az Építészfórumon pedig a terv kategória közönségdíjasáról dönthet a közönség. A Média Építészeti Díja közönségdíját terv kategóriában a zsűri elnöke, Devich Márton (MTI) adja át, míg a Média Építészeti Díja közönségdíját épület kategóriában az Index újságírójától, Földes Andrástól kapja meg a győztes. Az est zárásaként a 2014-es Média Építészeti Díját terv kategóriában a MEWA míg a 2014-es Média Építészeti Díját épület kategóriában az Assa Abloy magyarországi képviselőjétől vehetik át a győztesek.

  Bővebb információ a döntőbe jutott projektekről, illetve a nemzetközi szakmai előzsűri és a magyar médiazsűri tagjainak listája az mediadij.epiteszforum.hu oldalon érhető el.
  A MÉD 2014-es gálájára egységesen 2000 forintért válthatnak jegyet az érdeklődők a Ticketportal oldalán.
  Cím: Uránia Nemzeti Filmszínház: 1088 Budapest, Rákóczi út 21.
  Sajtóiroda: Vásony Nóra nora@zerocom.eu 0036 30 550 3192
  Horváth András, andras@zerocom.eu, 0036 30 983 6364