• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Művészet és tudomány

  ArtScience Múzeum, Marina Bay Sands, Szingapúr

  Szöveg: Pálinkás Edit

  A művészet és tudomány, média és technológia, design és építészet szoros kapcsolatára épülő szingapúri ArtScience Múzeum több mint 4600 négyzetméteres kiállítótérrel várja a látogatókat. A Moshe Safdie által tervezett, lótuszvirágra emlékeztető múzeumépület egy 16 hektáros, szállodából, konferenciaközpontból, bevásárlóközpontból, színházakból, múzeumokból és kaszinókból álló, nagyszabású beruházás keretében valósult meg.
  A múzeum állandó kiállításának koncepciója az alkotás erejének bemutatását, mint a művészet és a tudomány közös kiindulópontját állította középpontjába. A megismerés vágya, eddig nem létező kapcsolatok teremtése és az ezzel járó kockázatok vállalása, illetve a természeti törvények kultúrát befolyásoló természetének új útjai iránti nyitottság mind összeköti a művészet és tudomány világát. A közöttük húzódó határokat áttörő kreatív gondolatok a világot lényegesen átalakító eszközöket hoznak létre, amelyekkel a látogatók három különálló galérián – Kíváncsiság, Inspiráció és Kifejezés – keresztül ismerkedhetnek.
  Az interaktív kiállítást nyitó Kíváncsiság a művészet és a tudomány meghatározására ösztönöz, a két fogalom jelentését és a környezetre gyakorolt hatását vizsgálja. Minden kreatív gondolat megkérdőjelezi jelenlegi világunkat és új válaszokat, megoldásokat keres. A következő galériában az Inspiráció mint a kreativitás gerince, a művészetek és a tudományok gyújtópontja áll. A Kifejezés érzelmi, szenvedélyes demonstrációja annak az emberi erőnek, amely képes megváltoztatni az őt körülvevő világot. Legyen szó építészetről, ipari formatervezésről, vagy akár képzőművészetről, az erő, a teljesítmények megszületése megváltoztatja a világról alkotott tapasztalatainkat.
  Más gyűjtemények anyagából összeállított időszakos kiállítások példát jelentenek a múzeum koncepciójának gyakorlati megismerésére, rávilágítanak olyan összefüggésekre, amely eddig az egyoldalú kiállítási koncepciók miatt rejtve maradtak. A múzeum nyitó kiállításai – Selyemút, Dzsingisz kán, Tang kincsek – Ázsia történelmében történelmileg, gazdaságilag és kulturálisan meghatározó témák köré rendeződnek.
  A múzeum kiállításrendezési szempontból ahhoz az egyre nagyobb jelentőséget nyerő interdiszciplináris megközelítéshez kapcsolódik, amely párhuzamosan több nézőpontot vizsgál, minden generációt megszólít, kilép a passzivitásból, és interaktivitásra épül, gondolkodásra ébreszt.