• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • My vision of Architecture

  Juha Leiviskä előadása
  MOME Auditórium, 2015. április 15., 18.30

  leiviska_mome

  Juha Leiviskä világszerte elismert építész, akit az Aalto utáni évtizedek legelismertebb finn alkotójaként tartanak számon. Életműve páratlanul egységes, amelyben a művészi szintű téralakítás mellett fontos helyet kap a tárgyalkotás és a lámpatervezés is. Leiviskä számára az épület nem önálló, tárgyszerű entitás, hanem minden esetben a táj, az épített, vagy társadalmi környezet része, amellyel párbeszédet folytat, így hívva elő rejtett értékeit.
  Összetéveszthetetlen, egyéni alkotói világa kifinomult fénykezelésre épít. Bár megépült munkái jelentős részét szakrális terek alkotják, jellegzetes kompozíciós eszközei ugyanolyan meggyőző erővel jelennek meg a kulturális-, és lakóépületeiben is.
  Legtöbbet publikált műve a Myyrmäki templom 1984-ben épült, ami a kilencvenes években lett világszerte ismertté. Munkásságának kivételes minőségét fémjelzi az egyik legmagasabb szakmai elismerésnek számító Carlsberg díj, amelyet Tadao Ando és Peter Zumthor mellett egyedül Leiviskä érdemelt ki “Időtálló építészeti és közösségi érték létrehozásáért”.

  Több évtizedes kapcsolat fűzi Leiviskät hazánkhoz, hiszen a finn modernizmust szenvedélyesen oktató Kaszás Károlynak köszönhetően számos személyes és egyben szakmai látogatást tett Budapesten. E kapcsolat újabb állomását jelenti a MOME-n tartandó előadása áprilisban.