• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • Pedro Ramírez Vázquez 1919 – 2013

    Kilencvennegyedik születésnapján, kedden elhunyt Ramírez Vázquez, a modern mexikói építészet atyja. „Mexikót hatalmas veszteség érte. Pedro Ramírez Vázquez kultúránk egyik nagyja volt” – írta hivatalos Twitter-oldalán Rafael Tovar y de Teresa, a conacultai Kulturális és Művészeti Nemzeti Tanács elnöke.
    Ramírez Vázquezt a modern mexikói építészet alapítójaként tartják számon, emellett ő volt az 1968-as mexikói olimpia szervezőbizottságának elnöke is. Ő tervezte az Estadio Aztecát, az azték stadiont, és a mexikóvárosi Modern Művészeti Múzeumot. Nevéhez fűződik továbbá az Antropológiai Múzeum 1963-as megépítése is, amely régóta a világ egyik legavantgárdabb épületének számít. Külföldi munkáival is híressé vált: dolgozott a Costa Rica-i elnöki palotán és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lausanne-i múzeumán is.
    Fiatal építészként egyszerű falusi iskolák tervét is elkészítette; ilyenekből időközben összesen 35 ezret építettek meg. Az ipari és hagyományos építkezési módot később Latin-Amerika számos országában, sőt Indiában és Indonéziában is átvették. Munkáiért Ramírez Vázquezt többek között Nemzetközi Szépművészeti díjjal, a Francia Építészeti Akadémia aranymedáljával és a Nemzetközi Építészszövetség Jean Tschumi-díjával is kitüntették.