• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Platz da!

  Architekturzentrum, Bécs, 2010. 10. 14. – 2011. 01. 31.

  London, Parking Town Square , muf architecture / art , Allford Hall Monaghan & Morris , fotó: Jason Lowe

  A European Urban Public Space Awards 10. évfordulójára a bécsi építészeti központ nagyszabású kiállítást rendezett a közterek aktuális kérdéseivel kapcsolatosan. A gyakran visszatérő téma gyökereit vizsgálva a kiállítás kurátora, Andrea Seidling az alapvető kérdésekhez tért vissza. Mit is nevezünk tulajdonképpen köztérnek? Hogyan keletkezik, mihez tartozik, és mit reprezentál? Kinek van rá szüksége és kinek van joga használni? A kérdés továbbra is a személyes és közösségi térről, vagy inkább a befogadásról és kizárásról szól?
  A kiállításon az aktuális díjazottak mellett a korábbi nyertesek is teret kaptak. Az így összegyűjtött kiemelkedő nemzetközi projektek összehasonlításba kerülnek Bécs aktuális építészeti és művészeti problémáival, a városfejlődés elemzése és reprezentatív példái rávilágítanak a közterek új lehetőségeire. Interjúk, videók, fényképek, modellek, leírások és tervek segítik az összefüggések megértését.
  A kiállítás nem lineárisan felépített, hat önálló egységre van bontva: az Ambivalenciák a tér fogalmának sokféle értelmezésére világít rá, a Dzsungel két bécsi példát mutat be (Praterstern, Schwarzenbergplatz), az Állomások szociális és politikai szempontokból vizsgálata a köztereket, a Hivatás folyamatirányítási rendszerek használatát elemzi a beruházásokban, a Közösségek pedig a közösségi tudat jelenségét járja körül, és végül a Díjnyertesek bemutatása zárja a sort. Ezen gondolatokat erősítve a kiállítás építészeti koncepciója (Christa Stürzlinger és Eva Becker munkája) is a személyes tér és a köztér közötti határok elmosódását reprezentálja.

  P.E.