• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Szemszájnak ingere

  Étkezés és csendéletfestészet

  Kunstforum Wien, 2010. 02. 10 – 05. 30.

  Zoe Leonard: Untitled, 1994–97, Galerie Gisela Capiain, Köln, Foto: Lothar Schnepf

  A világ nagy múzeumaiból összeválogatott reprezentatív tárlat az evés-ivás képzőművészetét pásztázza a 16. századtól napjainkig. Hat „elbeszélésre” osztja a témát: az étkezés tárgya mint szubjektív élmény, a vanitas allegóriája, étkezés létszükséglet és konzum között, az „asztal” és a tér női kódjai, a hús és az ábrázolhatóság határai, végül a csendélet, mint experimentális terep.

  Arcimboldóval indítják a tárlatot, a flamand csendéletfestészet erős fejezet, amint a 19-20. századi francia irányzatok – benne Picasso, Braque, Van Gogh és Soutine – képei is egy ilyen téma leglátványosabb példáival szolgálnak. Andy Warhol Campbell’s leveskonzerv doboza érzékelteti a konzummá váló, elidegenedett étkezéskultúra megjelenését a csendéletfestészetben. Warhol, Damien Hirst, Harun Farocki vagy Daniel Spoerri kortárs olvasatai együtt cáfolják az évszázadokig uralkodó tézist, miszerint a művészet, design és az asztali kultúra szétválaszthatatlan elemei az élet által kínált örömöknek.

  Szegő György

  Pablo Picasso: Stillleben mit Totenkopf, Porree und Kanne vor einem Fenster, 1945, magántulajdon

  Paul Cézanne: Steingutkrug, 1893/94, Fondation Beyeler, Riehen/Basel, Foto: Peter Schibli

  Meister des Amsterdamer Bodegón: Küchenszene, Rijksmuseum Amsterdam, Depositum im Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

  Andy Warhol: Big Campell’s Soup Can, 19c (Beef Noodle), 1962, Daros Collection, Schweiz