• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • WerkStadt Vienna

  Design Engaging the City
  MAK, Bécs 2012. 12. 12. – 2013. 03. 17.

  © Studio Makkink & Bey

  A MAK 2006 óta minden évben szervez tárlatot a város és a design kapcsolatáról. A visszatérő cím a legendás, múlt század elején új világot ígérő Wiener Werkstätte fonetikus változatából kreált szójáték. A cím kifejezi a város, a város lakóinak és mesterségeinek (náluk) egykor és ma is elválaszthatatlan egységét. A jelenidő is lényeges, de annak történeti bázisa: a barokk, a rokokó, a biedermeier, a szecesszió, az art deco, a nemzeti és nemzetközi modernizmus bécsi változatai az egész világ vizuális kultúrájára kihatottak. A Habsburg birodalom, de a Monarchia pozíciója is mint az Európai Egyesült Államok utópiája segítette a bécsiek kreativitásának nemzetközi hatását.
  A művészi kézművesség folyamatos magas minősége ma is ennek a városnak meghatározó brandépítő eleme. A mai iparművészek, valamint a kézműves mesterségek minőségi képviselői és a város felismerték a hagyomány folytatásának fontosságát, és a MAK-kal egyetértésben évente prezentálják az eredményeket. A kortársak munkáit különböző marketing- és installációs ötletek mentén együtt tárják a közönség elé. A kiállítás megnyitása után három hónapon keresztül rendeznek tárlatvezetéseket, sőt műhelykirándulásokat, ahol az alkotók találkozhatnak a bécsiekkel. A passzív nézői szerepet kiszélesítve rendszeresen vannak beszélgetések, labor-események és workshopok. Nem tematikus hét vagy hónap, hanem negyedév volumenben.
  Miközben Budapesten most végre évtizedek tehetetlensége után örülhetünk a frissen megnyílt Design Centernek, közben a magyar ipar éppen csak vegetál, a világban – bizonyos mértékig a globalizáló folyamatokkal szemben – újra felfedezik a csaknem kihaló kézművesség szerepét a nemzeti kultúra építésében. Például ott jártamkor éppen egy bőrdíszműves kortárs munkáit mutatta be szép számú nézőinek. És mert ezek az alkalmak mindig kedd este hat és tíz között vannak, ezt belépőjegy nélkül tehetik meg…

  Szegő György