• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Wiki Love Monuments – fotópályázat

  Állami műemlékek megörökítésére írt ki pályázatot az MNV Zrt. a Wikimédia Magyarországgal

  wikimedia

  A Wikimédia Magyarország Egyesület és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. fotópályázatot hirdet az állami tulajdonban lévő műemlékek megörökítésére. A Wiki Love Monuments egy évente megrendezett, a kulturális örökség megőrzését és megismerését célzó nemzetközi fotópályázat, amelynek hazai partnere idén az MNV Zrt.
  A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. célja, hogy hazai és nemzetközi szinten is szélesebb körben megismerjék Magyarország műemlékeit, ezért döntött úgy, hogy csatlakozik a Wiki Love Monuments évente megrendezett nemzetközi fotópályázathoz. A kezdeményezés célja az állami tulajdonban található műemlékek megörökítése, kulturális örökségünk megőrzése és megismertetése, valamint a képek szabad licencű közzétételének népszerűsítése. A nemzetközi pályázatot támogatja többek között az Europa Nostra, az International National Trusts Organisation (INTO), valamint az Európai Digitális Könyvtár (Europeana).

  Pályaművet nyújthat be bármely természetes személy, aki a kiírók által létrehozott hazai műemlékvédelmi listából kiválasztott objektumról készít digitális formátumú fényképet. A fotókat a Wikimédia Commons médiagyűjtő oldalra a Creative Commons BY-SA (Nevezd meg! – Így add tovább!) vagy a Creative Commons BY (Nevezd meg!) szabad licenc alatt lehet feltöltetni. A műemlékek sorát képezi az épületek mellett a Duna folyam, a hidak, és a rakpartok egy része is.

  Pályázni csak saját készítésű képpel lehet. A fotó nem tartalmazhat képre írt karaktereket (pl. dátumot, szerzői megnevezést), keretet vagy vízjelet, és nem módosítható olyan mértékben, aminek hatására a kép jelentős módon eltér eredeti tárgyától. Egy pályázó több pályaművel is pályázhat. A pályázaton való részvétel díjmentes.

  A 10 legjobbnak ítélt kép továbbításra kerül a nemzetközi zsűri részére, aki az így beérkező legjobb műemlékfotók közül kiválasztja és díjazza a 2013-as Wiki Loves Monuments legjobb képeit. A nemzetközi fotópályázat első helyezettje egy 2000 euró értékű utazást nyer Londonba, a Wikimédia-mozgalom éves nemzetközi konferenciájára, a Wikimániára. A további díjazottak 500-50 euróig terjedő fotózással kapcsolatos utalvánnyal lesznek gazdagabbak.

  A hazai pályázat esetében a legjobbnak ítélt 20 kép szerzőjét díjazza a kiíró Wikimédia Magyarország és az MNV Zrt. a tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó nemzeti társaságokkal együttműködve. A nemzeti pályázat díjkiosztója várhatóan decemberben első felében kerül megrendezésre.

  A képek értékelésénél elsődleges szempont a kép tárgyának objektív bemutatása. Olyan fotókat várnak a kiírók, ahol a valósághoz hűen, minél kevesebb zavaró tényezővel és minél jobb minőségben ábrázolják a műemlékeket.

  „A fotópályázat hazai partnereként célunk, hogy a hazai műemlékeket, kulturális örökségünket minél szélesebb körben megismertessük. Bízunk benne, hogy a pályázatra benyújtott jó minőségű, szabad licencű fotók akár nemzetközi szinten is népszerűek lehetnek.” – mondta Márton Péter, a Magyar Nemzeti vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

  A pályázat a következő elérési úton található: http://wikilovesmonuments.hu/contest.php