• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Zéró CO2 konferencia 2011

  A Masdar Institute irodaépülete, Masdar City, Abu-Dhabi

  A Tavaszi Építészeti Fesztivál programjához kapcsolódott a negyedik alkalommal megrendezett Zéró CO2 konferencia. A széndioxid-semleges építészet hazai előremozdítója, Szekér László építész, aki az UIA fenntartható jövővel foglalkozó munkacsoportjának tagja, a legfrissebb európai és tengerentúli példák mellett aktuális elméleti kérdéseket is fölveszi a programba.
  Az idei év friss szakmapolitikai aktualitása, hogy az ősszel Tokióban megrendezendő UIA világtalálkozó vezető témája a fenntartható tervezés lesz. Szekér László előadásában azt hangsúlyozta, hogy az építészeknek kiemelt felelőssége van a klímaváltozás megállításában, az újonnan tervezett épületek fenntarthatóság szerinti kialakításában és anyaghasználatban ugyanúgy, mint a világszerte 2,5 millióra tehető épület-felújítások esetében is.
  Az Európai Unió 2020-ra tervezi standard követelménnyé emelni a zéró széndioxid-kibocsátású épületek tervezését, de ettől még nagyon távol vagyunk. A példák sokasodnak, csak nem a kellő ütemben. A konferencia bemutatta a már megvalósult és hamarosan elkészülő passzív épületeket, beszámolt a Holcim fenntartható terveket honoráló pályázatának néhány megvalósult projektjéről, a Velux kezdeményezte Model Home 2010 programját, a Prime Property Award és a diákoknak meghirdetett Solar Decathlon környezettudatos építészeti tervpályázatait. Láthattuk a prágai Nemzeti Technikai Könyvtár zöld épületét, a linzi Power Tower fotovoltaikus cellákkal ellátott üveghomlokzatát, ami Európa legmagasabb passzív épületét borítja. A hazai példák közül bemutatkozott a tengelici irodaépület, a budaörsi passzívház, valamint az éppen ezekben a hetekben indul a Skanska zöld irodaházának építése.

  G.E.