• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A múlt jelen időben

  Új életre kelt a mosonmagyaróvári vár

  2018 novemberében rakták le az Óvári vár felújítási munkálatainak alapkövét, a kivitelezés a Nemzeti Vár- és Kastélyprogram keretében valósult meg 2020 júliusára. A középkor folyamán a Fertő-tó és a Mosoni-Duna vidékén Moson várai jelentős katonai szolgálatot tettek. A szabálytalan ötszög alaprajzú épületet többször alakították át, mindig az éppen aktuális tulajdonos elképzelése szerint.

  Mosonmagyaróvár szimbóluma kívül-belül megújult. A munkálatok során nagy hangsúlyt fektettek az értékmegőrzésre. A kivitelezés különlegességét az épület színe adja, melynek meghatározását régészeti kutatások előzték meg. Végül a világosabb homokkő szín került kiválasztásra.

  A generálkivitelezést a mosonmagyaróvári Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft. és a szintén nyugat-magyarországi WHB Kft. végezte. A beruházás során kiállítási tereket hoztak létre a déli, északi, és nyugati szárnyakban, a délnyugati épületrészben helyet kapott a múzeumpedagógia a keleti szárnyban pedig kisebb helyiségek.

  A projekt területe 1200 m2, a felújítások során a Mapei termékeit használták a homlokzat kialakítására és a belső vakolásra, valamint hidegburkolásra is.

  Homlokzatkialakítás 4000 m2-en a POROMAP szárító vakolatrendszerrel

  A nedvesedő falak örökzöld problémájára igyekeztek a szakemberek megoldást találni. A POROMAP szárítóvakolat rendszerről általánosságban elmondható, hogy lehetővé teszi tégla, kő és tufa falazatok helyreállítását. Ezek a termékek magas szulfátállósággal és kiváló páraáteresztő képességgel rendelkeznek. A falazat megszilárdításához PRIMER 3296 alapozó került felhasználásra. A Primer 3296 olyan akrilpolimer mikrorészecskékből álló alapozó, amelyek képesek behatolni az akár csak kismértékben porózus építőanyagokba is. A megtisztított felületű falra előfröcskölő habarcs, a PORMAP RINZAFFO PLUS került fel, melynek feladata, hogy megfelelően homogén felületet biztosítson a szárítóvakolat számára, növelje a tapadást. Ezt követően a POROMAP DEUDIMIFICANTE alapvakolat, majd a POROMAP FINITURA mészbázisú simító habarcs teszi teljessé a rendszert, mely egy természetes felületképző anyag, ami esztétikus felületet biztosít a felújított falszerkezetnek.

  Hidegburkolati megoldások beltéren 1000 m2-en

  A burkolás során a 2 cm-es jura kőburkolthoz KERAFLEX MAXI S1 fehér ragasztót használtak a szakemberek. A vizesblokk kialakítása során MAPELASTIC és MAPEBAND termékek kerültek felhasználásra. A fugázóanyag az ULTRACOLOR PLUS volt, a csatlakozási hézagokba MAPESIL AC került.

  ADATOK

  Referencia: Mosonmagyaróvári Vár

  Mapei termékekkel végzett munkálatok: homlokzatkialakítás, belső vakolás, hidegburkolás, vízszigetelés

  Helyszín: Mosonmagyaróvár

  Kivitelezés éve: 2018-2020.

  Tulajdonos: Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdasági-és Élelmiszertudományi Kar

  Generálkivitelező: WHB Kft., Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft.

  Kivitelező: Szabó és Társa Belsőépítészeti Kft.

  Tervező: TSPC Kft.

  Mapei partnerkereskedő: Winkler Tüzép Kft., BNF Kft.

  Mapei kapcsolattartó: Fleisz Júlia

   

  Felhasznált Mapei termékek:

  Homlokzat: Primer 3296, Poromap Rinzaffo Plus, Poromap Deudimificante, Poromap Finitura

  Hidegburkolás: Keraflex Maxi S1, Mapelastic, Mapeband Easy, Ultracolor Plus, Mapesil LM