• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • A V4 PoszTerra nemzetközi plakátkiállítás konferenciája

    Magyar Művészeti Akadémia, december 9.

    A Magyar Művészeti Akadémia a Visegrádi Együttműködés harmincadik évfordulójára hívta életre V4 PoszTerra című nemzetközi plakátkiállítását, mely három-három cseh, lengyel, szlovák és magyar neves plakátművész munkáján keresztül kínált betekintést a nemzeti sajátosságokat felvonultató kulturális plakátok történetébe.
    A visegrádi országok e kiemelkedő alkotói közül tízen tartottak vetített képes előadást közös nyelvükről, és az azonos múlthoz köthető, ezért mindannyiunk számára közérthető és népszerű művészi kifejezési formáról: a plakátról. Az előadások témái között szerepelt többek között a plakát újbóli reneszánsza, a rajzolt és kézzel írott plakátok, s annak története, hogy az illusztrált kódexektől, a Corvináktól hogyan jutottunk el a 21. századi számítógépes dizájnig. E kiváló tervezőgrafikusok egy részének oktatási tevékenysége is jelentős; így nemcsak a sajátosan „közép-európai” módon szürreális, groteszk, vagy éppen népi motívumokban gazdag és expresszív formanyelvet teszik számunkra érthetővé, hanem a tárlaton bemutatkozó ifjú plakáttervezők – a tanítványok – munkáin keresztül világítanak rá olyan esztétikai és pedagógiai módszertani műhelytitkokra is, melyeket a tanítás során alkalmaznak.
    „A plakát. Amit csak ezer szóval lehet elmagyarázni, az egyetlen képpel elmondható” – írja Orosz István a katalógus bevezetőjében. Erre az egyszerű, mégis rendkívül összetett „képletre” adtak a tízféle megoldást az előadók. A konferenciát Krzysztof Ducki, a Magyar Plakáttársaság elnöke, a kiállítás kurátorának nyitó előadása vezette be.