• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Fotósként az építészet világában

  Daniel Schwartz és az Urban-Think Tank

  Szöveg: Herbszt Csilla, Komlósi Bence
  Fotók: Daniel Schwartz – U-TT

  Az alábbi beszámolót egy több éve tartó szakmai barátság ihlette, melynek egyik szereplője Daniel Schwartz, az Urban-Think Tank (U-TT) filmese, fotósa és kutatója. Műfaja az építészet „segédtudománya”. Daniel elhatározta, hogy egy következő útja során a vécékről fog filmet készíteni. Alfredo Brillembourggal együtt utaztak Fokvárosba. Míg Alfredo előadást tartott, ő az utcákat járta, fotózott, filmezett, hangfelvételeket készített – kutatott.
  De miért pont az illemhelyek? Nem ötletszerűen választotta ezt az elsőre meghökkentőnek tűnő témát. Utazásait minden esetben pontosan körülírt kutatások előzik meg. Tudja, hogy a nyomornegyedek vécé-ellátottsága a városok egyik legnagyobb problémája. Fokvárosban körülbelül háromszáz emberre jut egy illemhely, ezek koszosak, sokszor nem is működnek rendesen, és az önkormányzat sem foglalkozik a fenntartásukkal. Ezért gondolta, hogy érdemes lenne körbejárni ezt a kérdést, melyre olyan személyiségek is felfigyeltek már, mint Bill Gates, aki a Toilet Challenge projektjével próbál megoldást találni az elfogadhatatlan helyzetre.
  Mivel Daniel antropológiát és fotózást tanult, képei többnyire az emberek hétkönapjain keresztül mutatják be az épített környezetet. Építészekkel dolgozik, számára mégis egy épület vagy város csak a benne élő emberekkel együtt nyer értelmet. Maga a szerkezet nem más, mint egy váz, mely lehetőséget biztosít az élet megjelenésének. Sokat utazik, rengeteg országban járt már munkája során, de úgy gondolja, sosem fogja azt érezni, hogy már mindent látott és hogy már mindent tud a világról. „A világ abban a pillanatban kitágul, amint rájössz, hogy léteznek más valóságok is odakint, melyekről azelőtt gondolni sem mertél volna” – vallja.