• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • 140 éve hunyt el William Burges

  Megemlékezés a viktoriánus építészet egyik kiemelkedő alakjáról

  Szöveg : Jeney András

  William Burges a középső viktoriánus korszak egyik kimagasló építésze volt. Úgy képezte magát, hogy ne csak az építészetnek legyen mestere, hanem a képző- és iparművészeteknek is. A vizuális művészetek teljes spektrumával foglalkozott: szobrászattal, festészettel, fémművességgel, ólomüveggel, mozaikkal, textil- és famunkákkal.
  Megnyerte a lille-i katedrális (Henry Cluttonnal)  és a konstantinápolyi Krími háborús emléktemplom tervpályázatát. Mindkettő a korai francia gótikát követte volna. A lille-i katedrális végül nem az ő terve alapján valósult meg. A ma már Írországban lévő Cork léptékét tekintve kisméretű katedrálisára 1863-ban kapott megbízást, és ezzel megfordult a szerencséje. 35 éves volt, ez az első fontos megbízása. A homlokzatból kiviláglik az építészet és szobrászat színvonalas kapcsolata. Burges két templomot épített Nyugat-Yorkshire-ben: a Christ the Consolert, Skeltonban és a Saint Mary-t Studley Royalban. Utóbbi gazdagabb dekorációjú, de az alaprajz és a lépték hasonló.
  Az Igazságügyi palota 1866-os pályázatára beérkezett 11 pályamű érkezett be. G. E. Street győzött, de az ünneplést az egyik legfiatalabb pályázó, Burges kapta. A sajtó szerint kifejezésteli művének tökéletesen összeillik minden része, egy mesteri elme munkája.