• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Adaptív újrafelhasználás

  A franciaországi Meursault történelmi kórházának bővítése

  Szöveg: Rafah Makhoul
  Fotók: Martin Argyroglo

  Az örökségvédelem hagyományos szemlélete egyre inkább alkalmatlannak bizonyul a történelmi épületek és helyszínek hatalmas és változatos tárháza előtt álló kulturális, gazdasági és környezeti kihívások kezelésére. Bár egyre több példát láthatunk arra, hogy a műemlékekkel foglalkozó építészek egyre jobban érzékelik az ortodox gyakorlat korlátait, még mindig sok a tennivaló a kreatív gondolkodás szerepének előmozdításában, a történelmi épületörökség valóban sikeres, korszerű megújításában.
  Az adaptív újrafelhasználás módszere egyre népszerűbb, mióta elismerték a műemlékvédelem egyik lehetséges útjaként. Az adaptív újrafelhasználás új életet ad egy helyszínnek ahelyett, hogy azt egy adott történeti korszaknak megfelelően őrizné meg. Lehetőséget biztosít fenntartani a múltból megörökölt anyagokat, helyszíneket és tereket, ami máskülönben elveszne, illetve elérhetővé teszi azokat az új generációk számára.
  Egy történelmi épület újrahasznosításában a legfontosabb dolog, amit nem szabad elfelejteni, az az eredeti épület, illetve az új és a régi kapcsolata.