• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Balkrishna Doshi

  Pritzker-díj 2018

  Szöveg: Götz Eszter
  Fotók: VSF

  Az építészeti Nobel-díjként ismert Pritzker díj nyertese 2018-ban egy 90 éves indiai építész, Balkrishna Doshi lett. Ő az első indiai díjazott a díj történetében.
  Az építészek között óriási presztízst jelentő Pritzker-díjat 1979-ben alapította az Egyesült Államokba kivándorló ukrajnai zsidó családból származó Jay A. Pritzker, aki Chicagóban lett jogász és vállalkozó, 1957-ben ő hozta létre a Hyatt szállodaláncot. A százezer dollár jutalommal járó díjat a Hyatt Alapítvány ítéli oda évente egy építésznek, az eddigi díjazottak között többnyire olyanok szerepeltek, akiknek munkáit világszerte jól ismerik.
  Balkrishna Doshi hosszú pályája során szinte csak Indiában alkotott. Szegény családból származott, építészeti gondolkodása központjába a nagyobb tömegek lakhatási problémáinak méltányos megoldását, illetve a modernizmus és a tradíció összehangolását helyezte.
  1951-54 között Le Corbusier párizsi műtermében dolgozott, ezután Corbu Chandigarh-i és ahmedabadi építkezéseinek felügyelője lett. Építészetét kezdetben meghatározta a nyersbeton felületek és a robusztus formák expresszivitása, később azonban a mestereitől tanultakat saját indiai tapasztalataival formálta autentikus helyi építészetté, amelyben a kulturális hagyományok, a spiritualitás és a fenntarthatóság kapott hangsúlyt.