• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Determináció

  A Budapest-Vizafogói Tours-i Szent Márton plébániatemplom kritikai építéstörténete

  Szöveg: Berecz Tamás

  A megvalósult épület, mint kézzel fogható eredmény mellett háttérbe szorulnak és sokszor feledésbe is merülnek az annak létrehozását befolyásoló folyamatok és körülmények. Az épület létrejöttének ilyen mélységű dokumentálása és annak megismerése nagyban segíti a megvalósult épület pontosabb megértését és megítélését és nem utolsó sorban az építész lehetőségeinek, dilemmáinak és ezzel a szakmai játékterének megértését is.
  A Szabó István építész által tervezett, 1985-ben átadott Budapest-Vizafogói Tours-i Szent Márton Plébániatemplom felújítását három tényező indikálta: a templom épületszerkezeteinek avulása, a környezetének jelentős átalakulása és a felhasználói igények megváltozása. Az épülethez való hozzányúlás vezérfonalát kezdetben az épület értékeinek elemzése jelentette, majd a korabeli építést rögzítő dokumentáció előkerülésével az eredetiség kérdésére adott válaszok pontosították.

  Szabó István munkássága

  Szabó Istvánt (1914–1988) építésznek, belsőépítésznek, bútortervezőnek, képzőművésznek aposztrofálják. Ahogy arról munkái tanúskodnak, az építészet és határterületeinek kiemelkedő alkotója volt.
  Szabó alkotói tevékenysége két élesen elkülönülő részre, az aktív szakmagyakorlásra és a nyugdíjas évei alatti alkotásaira bontható. Az Iparművészeti Főiskola Belsőépítészeti Szakosztály diplomájának megszerzése után saját irodát nyitott (1936), ahol kiállítások és vásárpavilonok belsőépítészetével foglalkozott. A második világháború után irodáját államosították, és ő is állami tervezővállalatba lépett be. Az ötvenes években folytatta a kiállítások és vásárpavilonok tervezését, mellyel külföldön is sikereket ért el. Majd középületeket tervezett az Iparterv (1954-től) és a Középülettervező Vállalat (1963-tól) építészeként. Jelentős középületei épültek országszerte, ezek közül a legismertebb a Martinelli téri irodaház-parkolóház együttes. Dolgozott külföldön is, a KÖZTI építészeként két stadiont épített fel Algériában.