• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Egy budapesti Bécsben

  Sármány-Parsons Ilona: Bécs művészeti élete Ferenc József korában, ahogy Hevesi Lajos látta
  Balassi Kiadó. 2019. 472 p.
   
  Szöveg: Szegő György
   
  A szerző, Sármány-Parsons Ilona a Monarchia festészetének a nemzetközi művészettörténész szakma által elismert alakja, Budapesten, Bécsben és Londonban él, és egész Európa-szerte kutatja a korszakot.

  Hevesi a szolnoki művésztelepen szeretett bele Tina Blau osztrák festőművészbe, akit Bécsbe követett. Később plátói kapcsolat fűzte az őt a londoni színházi körökbe is bevezető Amelia Sarah Levetushoz. Hevesi rendszeresen írt bécsi és pesti színházi előadásokról is, Sármány-Parsons több száz illusztrációval felszerszámozott kötete – terjedelmi okokból – csak képzőművészeti kritikáira koncentrál. Színházi, irodalmi kritikái és szépírói munkássága egy későbbi kötetre maradnak.

  A most megjelent munka sem csak tudományos vállalkozás, de választékos nyelven megírt olvasmányos kultúrtörténet,melyet 336 kép és bő lábjegyzetanyag, bibliográfia és Hevesi könyveinek publikációs listája egészít ki. Az olvasmányos kifejezés ezúttal irodalmi minőséget takar, még a lábjegyzetek is könnyed stílusú „tárcák” – à la Hevesi Lajos.