• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Gyógyfürdő a Nagykörúton

  A Körúti fürdő és Freund Vilmos műépítész saját háza

  Szöveg: Jeney András

  Freund Vilmos a historizmus-korabeli Budapest egyik legproduktívabb építésze volt: több mint félszáz épületet tervezett. Három alkotása épült meg a Nagykörúton, ezek egyike a Körúti fürdő, mely egyúttal Freund saját családjának és rokonságának lakó- és bérháza. Ez minősül az egyetlen fürdő funkciójú épületnek az útvonalon.
  A Freund tervezte Körúti fürdő létesítése előtt már működött egy kisméretű fürdő a közelben: a Gamperl Alajos-féle Vasfürdő. 12 bútorozott kádas fürdőszobából állt. 1886. február 25-én a Fővárosi Közmunkák Tanácsa a Podmaniczky Frigyes elnöklete alatt tartott ülésén bejelentette, hogy a Király utca és Erzsébet körút sarkán levő vasfürdő telkét eladta Freund Vilmosnak, kötelezve a vevőt, hogy három év alatt építse be. A Középítési Hetes Albizottmány 1887 májusában a Fővárosi Közmunkák Tanácsához továbbította az Erzsébet körúti, Freund Vilmos által megrajzolt két négyemeletes ház terveit. Egy évtized múlva, 1897-től Freund mintegy megduplázta mögöttük az épületegyüttest.
  Az Orvosi Hetilap 1888 augusztusában arról tudósított, hogy Freund az 51-es számú épületben egy fürdő- és gyógyintézetet rendezett be. Ez állt egy gőzfürdőből, egy hidegvizes medencéből, villamos és más gyógyító célokra szolgáló kádfürdőkből, valamint pneumatikus intézetből, amely magában foglalt két pneumatikus kamrát és egy belégzési termet, fenyőfaolaj gőzzel és porlasztott sós lúgoldattal. Az intézet vezetője egy Scheiber Sámuel nevű orvos lett, aki közvetlenül csak a hidegvíz- és villamos gyógyászatot, illetve a villamos fürdőket vezette. A belégzési eljárások egy Szigeti Márton nevű, korábbi gleichenbergi fürdőorvos irányítása alá kerültek. A fürdőről igen lelkesen nyilatkozott dr. Schermann Adolf tiszti főorvos, amikor 1899-ben egy átalakítást követően meglátogatta a körúti fürdőt és Freund Vilmos vezetése mellett alaposan végigjárta. A főorvos teljes megelégedéssel nyilatkozott a higiénikus követelményeknek minden tekintetben megfelelő berendezésről, de különösen arról, hogy az uszodát összekötötték a gőzfürdővel és a kádfürdőkkel.
  Az 1945-ös ostrom után kezdődött a fürdő agóniája, álmaiból 2006-ban ébredt fel, amikor az eredeti képet kismértékben megközelítő rekonstrukcióra került sor, s megnyílt a Royal Spa, a szomszédos szálloda fürdőrészlegeként.