• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Túl az én-építészeten

  Katona Vilmos

  Túl az én-építészeten
  Határépítészet és regeneratív kilátások

  METI School, Rudrapur, Banglades. Építészek: Anna Heringer és Eike Roswag

  Az AHRA (Architectural Humanities Research Association) kilencedik alkalommal szervezi kutatói szimpóziumát, amelyet idén a Robert Gordon Egyetem építészkampusza látott vendégül Skócia energiavárosában, Aberdeenben. Az  építészetet nyitott tudományként meghatározó konferencia választ keresett napjaink legélénkebben vitatott építészetelméleti kérdéseire. Nem csupán a szűken vett építészeti, hanem urbanisztikai, szociológiai és filozófiai  kutatások is segítettek felvázolni egy új jövőképet az átalakulóban lévő szakma számára.

  Új utak Nem lehet már egységes korszellemről beszélni abban az értelemben, ahogyan Mies van der Rohe tette. Nem  hiszünk a feltétlen fejlődésben, sőt történelmi divergenciát élünk át. Szembesültünk a tudomány és a technika lendületének megrekedésével, a gazdasági és társadalmi összeomlás jeleivel. A közelmúlt felfedte a nagy rendszerek sebezhetőségét. Nem csupán a természeti csapások, hanem a fokozódó szociális különbségek, a vallási és etnikai feszültség, a terror és a politika társadalmi elidegenedésének jelensége is erre hívja fel a figyelmet.
  Két út kínálkozik az új keletű problémák kezelésére: az egyik a társadalmi utópiák határán, a másik a globális civilizáció perifériáján keresendő. Az előbbi értelmezésében megújulva él tovább Le Corbusier függőleges kertvárosának víziója, amely erőre kapott az ún. bionikus építészetben. Biológiai ihletésű organikus megastruktúrák, új lakógépek tervei  látnak napvilágot, melyek megújuló energiaforrást hasznosító erőműként is funkcionálnak.3 A nagyságukkal és műszaki kifinomultságukkal lenyűgöző tervekben az energetika új követelményei, a kapitalizmus reprezentációs igénye és a  tökéletesen ellenőrzött társadalom utópiája egymásra talál. Az energiakapszulák kommunáinak életében a takarékosság mindennél fontosabb szabály, de a házirendet a fényűző beruházás eleve megsérti. Félő, hogy a takarékosság fedőneve lesz a globális társadalmi gépezet egy újabb ellentmondásának.