• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Velencei építészeti leltár

  Mostra Internazionale di Architettura La Biennale di Venezia 1980–2021

  Szöveg: Boros Géza

  A Velencei Biennálé történeti archívuma, az ASAC (Archivio Storico delle Arti Contemporanee) sorra adja ki a Biennálé szekcióinak adattárait. 2019-ben a filmfesztivál, 2020-ban a képzőművészeti, 2021-ben pedig az építészeti kiállítások összefoglaló kötetét jelentették meg.
  Az építészeti biennálé a maga 41 éves múltával a Velencei Biennálé többi szekciójához képest viszonylag fiatal intézmény. A képzőművészeti biennálé 1885-ben indult, a fesztiválok közül a zenei 1930, a filmes 1932, a színházi 1934, a táncfesztivál pedig 1999 óta működik. Az előadóművészeti és a filmes fesztiválokat évente rendezik, így filmfesztiválból volt a legtöbb, 2021-ben már a 78.-nál jártak. Építészeti biennáléból a 17. kiállításnál tartunk.
  Az első építészeti biennálét 1980-ban rendezték La Presenza del Passato (A múlt jelenléte) címmel, Paolo Portoghesi rendezésében a posztmodern jegyében, melynek emlékezetes képe az Arsenale egykori kötélverő csarnoka, a Cordiere tereiben a homlokzatokból álló utca, a Strada Novissima. A kötet az előzményeket, a kisebb, de már a Biennálé szervezésében megvalósult tematikus kiállításokat is számba veszi, egészen 1968-ig visszatekintve.
  Az építészeti biennálék az ezredfordulóig szórványosan követték egymást, 2000-ben állt be a kétévenkénti megrendezés rendszere, amely azóta csak egyszer szakadt meg: a COVID-világjárvány miatt a 2020-ban esedékes rendezvényt egy évvel későbbre halasztották. Kezdetben a kiállítások mindössze két-három hónapig tartottak. A fordulat 2014-ben következett be, amikortól a képzőművészeti biennáléhoz hasonlóan hat hónapossá vált a rendezvény. Innentől töretlenül emelkedik a látogatók száma, amely 2021-ben – a pandémia ellenére – immáron meghaladta a háromszázezret. Ez ugyan még mindig csak a fele a képzőművészeti biennálé látogatottságának, de a tendencia jól mutatja, hogy az építészeti biennálé a szélesebb közönség számára is egy izgalmas és vonzó megarendezvénnyé nőtte ki magát, ahol nem(csak) építészeti maketteket és tervrajzokat lehet látni.