• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A kert mint művészet

  Lapbemutató a Műcsarnokban, 2022. 11. 19.

  Szöveg: Géczi János
  Fotók: Műcsarnok

  A kert az művészet? – tevődött fel a kérdés során Balla András fotóművésznek a Magyar Építőművészet egyik 2008-as számában. Ugyanezzel a felvetéssel kezdődött az a szépszámú hallgatóságot bevonzó lapbemutató, amelyet 2022. november 19-én a Műcsarnokban tartottak, és a Magyar Építőművészet idei 4. számának, a „Kert és ember” tematikus blokkösszeállítás megjelenése kapcsán rendeztek.
  Nem véletlenül volt ez a program Balla András Ballada című, a teljes életműből válogatott fotóinak kiállításának egyik záróeseménye. Ballát, aki tájépítész, s analóg technikával készíti széles tematikájú fotográfiáit, joggal tekintjük a kortárs kertfotózás nemzetközileg számottevő, tekintélyes mesterének. De mi a kert? S mire használatos? Kiknek a szokása kertet építeni s kik azok, akik óvakodnak attól? Milyen mentalitású, szociálisan és kulturálisan miféle meghatározottságú embereknek van igénye különböző, olykor eltérő cselekvési térként használni az ’épített természetet’? S e tereknek milyen kortárs sajátosságai létezhet neki, már ha azok megragadhatóak és tipologizálhatóak? Mit igényel egy filozófus, mit egy képzőművész, egy biokémikus vagy író? Miféle csoportigényekhez kötődik a kertépítés mai gyakorlata, s abban milyen társas és individuális szükségletek érzékelhetőek?
  Nem pusztán esztétikai, filozófiai megközelítésekre számíthattak a jelenlévők, amint az a Magyar Építőművészet 4. száma témájában megszólaló huszonnégy magyar illetve magyar származású szerző kisesszéjének összeolvasásából, illetve a szerzők szakmai orientációiból is várható volt, hanem evolúciós pszichológiai, pszichológiai, etológiai, ökológiai de különösen kultúrantropológiai aspektusok érvényesítésére is. A Kert és ember címet viselő, a folyóirat 2001-ben alapított Post Scriptum mellékletét teljes egészében kitöltő tematikus válogatás szerzői közül – Balla Andráshoz kapcsolódva – öten jeleníthették meg, Géczi János moderálása révén a nézeteiket: Csányi Vilmos etológus és író, Kukorelly Endre költő, Hornung Erzsébet zoológus, Makovecz Benjamin grafikus és műfordító, Draskovich Edina író és gasztroblogger.