• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • A Sonnenberg-ház építészeti múltja, jelene és jövője

  Konferencia, 09. 29.

  Szöveg: Baldavári Eszter

  Ma már ritka, hogy egy lakóközösség felelős a házért, amelyben él, és annak ellenére döntenek a rekonstrukció mellett, hogy nem minősül műemléknek. Ez történt azonban az 1904-ben épült budapesti Sonnenberg-ház lakóival, amikor egy nyugdíjas házaspár beköltözött a ház egyik lakásába. Szinger Margit és Hámori Géza azonnal beleszeretett a szecessziós részletekbe, ezért a szomszédokat faggatni kezdték a Kőrössy Albert Kálmán által tervezett ház történetéről, illetve az olyan részletek restaurálásának lehetőségéről, mint az ólomüveg ablakok és a mészkő portál. A házaspár meghívott egy művészettörténészt – e sorok íróját –, aki tizennégy éve kutatja Kőrössy Albert Kálmán életművét, hogy tartson előadást az építészről, a házról és a szecessziós építészetről is.
  A Szinger-Hámori házaspár 2021 karácsonyán megalapította a Sonnenberg Házért Alapítványt. A civil törekvést támogatva a Magyar Építészeti Múzeum felajánlotta a műemlék dokumentációjának és állagmegóvási tervének „pro bono” elkészítését, amelyet Baldavári Eszter művészettörténész és Jankovics Norbert régész-művészettörténész írt (lásd MÉ 2021/3).

  2022. szeptember 29-én a Sonnenberg-ház lakóközössége konferenciát szervezett, melyet Ritoók Pál, a MÉM MDK osztályvezető főmuzeológusa vezetett. Erő Zoltán, Budapest főépítésze a város értékes épületeinek védelméről beszélt. Baldavári Eszter és Szemerey-Kiss Balázs bemutatták az állagmegóvások dokumentumait, Simon Móni építész pedig a Sonnenberg-ház lebontott részeinek rekonstrukciójának lehetőségeiről tartott prezentációt. A legnagyobb meglepetést Fényi Tibor, a Róth Miksa Emlékház egykori igazgatójának előadása okozta, aki megtalálta a Sonnenberg-ház négy orsóüveg ablakának eredeti színtervét. Füri Judit üvegrestaurátor eredeti színtervek alapján elkészítette a kapu rekonstruált keresztablakát, melyet 2022 augusztusában készítették el. Miután a közönség megtekintette a keresztablak munkáit és alkalmazását bemutató rövid videót, Fényi Tibor volt igazgató felajánlotta, hogy finanszírozza a kapu fölötti legkisebb ablakot.