• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • Balaton-stratégiák

    Wettstein Domonkos: Balatoni építészet – Stratégiakeresés a huszadik században. BME Urbanisztika Tanszék / Tarsoly Kiadó, Budapest, 2022, 279 oldal

    Szöveg: Götz Eszter

    A Balaton vidéke 2023-ban a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat részeként kiemelt szerepet kapott. A tó és partvidékének építészeti-urbanisztikai kérdései az 1930-as évek óta folyamatosan foglalkoztatják, a hazai építész társadalmat. Ma sincs ez másként, ráadásul az utóbbi években a tópart egy újabb nagy átalakuláson megy át.
    De a balatoni építkezések és a táj kapcsolata nem csupán a Balaton vidéke miatt fontos: korszakonként hol jó, hol intő példaként szolgál más tájegységek, más urbanizációs helyzetek megközelítéséhez is. Wettstein Domonkos építész régóta foglalkozik a Balaton körüli építészeti és rendezési tervekkel, stratégiakereső kísérletekkel, számos publikációja közül néhányat a Magyar Építőművészet is közölt. 2019-ben szerzett PhD fokozatának témáját egy nemrég megjelent kötetben dolgozta át úgy, hogy a rendkívül alapos és sok szempontot bevonó tudományos kutatása ne csupán a szakma számára legyen érthető, hanem azokhoz az olvasókhoz is eljusson, akik társadalomtörténeti érdeklődésből, vagy akár a Balaton közelmúltjának felfedezése miatt szeretnék bővíteni az ismereteiket.