• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Egyben a három

  75 éves a BME Középülettervezési Tanszék
  Weichinger Károly-díj: Surján Borka

   

  75 éve alapították meg a BME Középülettervezési Tanszékét. A jubileum alkalmából kiállítás nyílt a FUGA-ban, melyen köszöntőt mondott Czigány Tibor egyetemi tanár, a BME rektora, Alföldy György DLA egyetemi tanár, a BME Építészmérnöki Kar dékánja és Szabó Levente DLA egyetemi tanár, a BME Középülettervezési Tanszék vezetője. Szabó Levente kiemelte, hogy a Középülettervezési Tanszék évtizedek óta az építészet kulturális-művészeti megközelítéséről beszél a hallgatóknak. A mostani évforduló nem történeti visszatekintés, hanem a jelennel foglalkozik, a FUGA-ban bemutatott kiállítás és a jubileumi kiadvány is elsősorban az elmúlt öt év tevékenységét idézi fel. A két és fél évvel ezelőtt létrehozott stúdiórendszer a világ vezető építészeti iskoláinak mintáját követi. A jelenleg működő három stúdió (Fenntartható közösségek; Építészet és emlékezet; Innovatív közösségi terek) vertikálisan dolgoznak, vagyis a különböző évfolyamok, a TDK-munkák, a doktori iskola résztvevői és az oktatók együtt gondolkodnak.
  A FUGA-ban megrendezett ünnepi kiállításon az elsőévesek terveitől a diplomaterveken keresztül a doktori dolgozatokig tekinthető át a tanszék munkája, egy falnyi méretű installáció pedig a tanszék hallgatói, doktoranduszai és oktatói által az elmúlt öt évben elért eredményeket foglalja össze, a diplomadíjaktól egészen a nemzetközi szcénában aratott sikerekig. Hasonlóan a jelenre fókuszál a most kiadott kötet is.
  2021-ben saját elismerést alapított a tanszék Weichinger Károly Kossuth-díjas építész, a tanszék első professzora tiszteletére. Az alapítás kezdeményezői Török Ferenc és Balázs Mihály professzorok, támogatói a Weichinger-család tagjai. A díjat a tanulmányi teljesítmény és a diplomamunka sikeressége mellett hangsúlyozottan az építészet és kultúra kapcsolatának ápolása, az építészet közösségi jellegének, etikai vetületének erősítése terén a Közép-tanszéken kiemelkedő tevékenységet folytató fiatal építész kaphatja. Évente egy díj adományozható a tanszéki közösség tagjainak titkos szavazata alapján. 2021-ben a Weichinger Károly-díjat Surján Borka építész, tanszéki oktató kapta.