• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • FUGA leltár

    Nagy Bálint plakátjai, FUGA, 08. 11. – 08. 29.

    Nagy Bálint a FUGA művészeti vezetőjeként nemcsak szervezte, építette, gondozta a FUGA 12 éve alatt bemutatott valamennyi kiállítást, de vérbeli kreatívként azok plakátját is megtervezte. A 12 év alatt közel 1500 ilyen plakát született. A FUGA nyári szünete idején létrehozott tárlat ezekből a plakátokból mutat be a falakra tűzünk néhány száz darabot, ezzel emlékezve és megköszönve a 2022 elején elhunyt Nagy Bálint munkáját. Az alábbiakban Winkler Barnabás megnyitó beszédéből idézünk részleteket – a szerk.
    „Nem szeretnék Bálintnak azokról a dolgairól beszélni, amit remélem, hogy mindannyian nagyszerűen tudnak, hogy Kossuth-díjat kapott, és hogy egy nagyszerű építész is volt. Arról szeretnék beszélni, hogy itt kialakult egy olyan egészen fantasztikus hely, amit most ezek a plakátok bemutatnak. Az elmúlt napokat azzal töltöttem, hogy visszagondoltam azokra az utakra, amiket együtt tettünk meg a Bálinttal – külföldön, itthon, mindenféle hivataloknál – és ennek érdekes összegzése született. Aztán végigolvastam mindent, amit Bálinttal kapcsolatban találtam. A nagyszülőket, apait és anyait, a szülőket, Bálint egész ifjúságát, és rájöttem, hogy ez a sok fantasztikus dolog, amit itt és egy emelettel lejjebb látunk, mind bent van ezekben a családi történetekben; kezdve a fantasztikus orvos nagypapával, akinél az akkori magyar művészet állandó vendég volt, egészen fantasztikus nevek, Bartók ugyanúgy, mint József Attila, és még hosszasan sorolhatnám. (…) Az én szememben egy igazi építész teljesnek látja a világot, látja a zenét ugyanúgy, mint a képzőművészetet, az építészettörténetet, de látja a jövőt, a politikát, és hogy véletlenül egy következő házzal folytatja az életét, vagy egy galériával, az tulajdonképpen mindegy.
    (…) menjenek és nézzék végig, micsoda kiállítások voltak, amelyeknek természetesen egy része közvetlenül őhozzá kapcsolódott, de hogy hogyan volt összeválogatva az összes művészeti ágból, és kik azok, akik itt megjelentek, micsoda munka volt ezt így összeválogatni, és micsoda másik munka volt, hogy ült annál a számítógépnél egész nap (…) Európában ugyanúgy ismerik a FUGA-t, mint önök, akik most itt vannak, tudják, hogy ez egy egészen egyedülállóan kiváló hely, ahol nemcsak príma koncertek, nemcsak nagyszerű kiállítások, nemcsak egyedi könyvek találhatók, hanem van egy szellem. Jó ide eljönni és egymással találkozni. Szeretném, ha így folytatódna, és szeretném, ha Bálintot soha nem felejtenénk el.”