• ремонты от компании StroySila
 • укладка тротуарной плитки
 • Gegesy Ferenc: Rend és rendszer

  Húsz év polgármesteri székben, Budapest, 2016, 460 oldal

  Szöveg: Götz Eszter

  Gegesy Ferenc a rendszerváltástól 2010-ig Ferencváros polgármestere volt. Húsz év alatt felhalmozódott tudását, tapasztalatát most személyes hangú könyvben foglalta össze, olyan egyszerű, felelősségteljes őszinteséggel, hogy az olvasó minden második oldal után felsóhajt: bárcsak egy képzeletbeli törvény kötelezővé tenné ezt a feladatot minden leköszönő politikus számára. A számvetés alapvető tanulságokat oszt meg a nyilvánossággal, feltárja azokat a gyakran megoldhatatlan problémákat, amelyekkel a kívülálló csak a helyzetet kezelő döntések, lezárt tények formájában találkozik.

  A hazai építészet tekintetében Gegesy életművének óriási érdeme a Ferencváros rehabilitációja – az egyetlen olyan nagyszabású beruházási folyamat, amely még a nyolcvanas években kezdődött, és a politikai változások ellenére töretlenül folytatódott tovább, húsz éven át. Ehhez Gegesy helyzetfelmérő képessége és határozottsága kellett, és az eredmény: egy, az előző századfordulótól örökölt, alacsony színvonalú lakásállomány 21. századi igényekre igazítása, Ferencváros új „kertvárosa”, tágas, élhető és szerethető, rengeteg zöldfelülettel megtámogatott minőségi lakóház-tömbök – s mindez nem pusztítás árán, hanem az eredeti városi értékeket megőrizve.

  Gegesy Ferenc polgármesterségének köszönhető még sok egyéb: Budapest első tematikus utcája, a Ráday utca mára nemzetközi hírűvé lett kulturális pezsgése, vagy a Dzsumbuj eltüntetése, a rozsdazóna szélén lévő kerület belvárosivá javulása. A kötet értékes olvasmány leendő politikusoknak is: feketén-fehéren kiderül belőle, hogy aki a közügyek fölött dönt, az nem uralkodik, hanem szolgál.