• ремонты от компании StroySila
  • укладка тротуарной плитки
  • Mies van der Rohe-díj 2022

    Szöveg: Götz Eszter

    Április végén hirdették ki a kortárs európai épületek legjobbjait díjazó Mies van der Rohe-díj idei nyerteseit. A díjra 1987-től minden második évben olyan épületek jelölhetők, amelyek az előző két évben készültek el, és az európai épített környezetben innovatív szellemiségükkel, a múltat tovább örökítő, illetve jövőre fókuszáló megvalósulásukkal kivételes értéket képviselnek. Minden második évben két épület kapja a kitüntetést, a fődíj mellett egy „feltörekvő építészet” kategóriát is meghirdetnek. Utóbbiban pályakezdő építészek indulhatnak, és a zsűri értékelésében kiemelt szerepet kapnak a fenntartható építészeti megoldások. A két díjazottat 41 ország 532 épülete közül választotta ki a szakmai zsűri, melynek tagjai: Tatiana Bilbao, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Triin Ojari, Georg Pendl, Spiros Pengas és Marcel Smets.
    2022-ben a legjobb kortárs európai épületnek járó kitüntetést a Grafton Architects (Yvonne Farrell és Shelley McNamara, többek között a budapesti CEU épületének tervezői) nyerte a londoni Town House – Kingston University épületéért. Az egyetemi tömbbel kombinált Town House a felsőoktatási épületek progresszív új modellje, amely értő módon hangolódik rá a tanulás szellemére és a közösségi kohézió értékére. Az utcától visszahúzott épület kiterjeszti az egyetemi épület határát, nagyvonalúan kilépteti a járdára, és mindenkit behív – diákokat, helyieket és látogatókat egyaránt. A homlokzat előtt egy 200 méter hosszú, hatszintes, mély oszlopsor árnyékot és menedéket nyújt, felette teraszok és kertek. A homlokzat az alsó szinteken nyitott és transzparens, így a bent zajló tevékenységek szabadon feltárulnak a járókelők előtt. A belső tér ugyanilyen nyitott és tágas, az egyetem közösségét és a látogatókat a belépéskor többszintes csarnok fogadja. A földszintről a folyosókon és lépcsőházakon keresztül lehet eljutni a közösségi és tanulóterekhez. A példaértékű akusztikai kialakítás lehetővé teszi a nyüzsgő nyilvános fórum, a csendes könyvtár, az archívum, a táncstúdió és a színház egymás mellett létezését, és gazdagítja a felhasználók élményét. Az épület 2021-ben a Royal Academy of British Architects (RIBA) által alapított Stirling-díjat is elnyerte (lásd MÉ 2021/6).
    Az Emerging Architecture idei kitüntetést a spanyol Lacol stúdió nyerte a barcelonai La Borda szövetkezeti lakóház tervezéséért. A tervezők a La Bordában működőképes modellt dolgoztak ki a közös tulajdon, a megosztott erőforrások és a kapacitások közös kezelésének területén. A projekt jelentősége túlmutat a szövetkezeti lakásépítésen: a stúdió szakemberei aktív eszközöket kínálnak a rendszeren belüli politikai és városi változások elősegítésére, a társadalmi, ökológiai és gazdasági fenntarthatóságra a nagyvárosokban.